– Det kan inte vara syftet att Samhall är prisledande i städbranschen, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega.
Branschorganisationen Almega har granskat offentliga upphandlingar av städtjänster under perioden 2016-2018. Tydligt är att Samhall, som är statligt finansierat genom en merkostnadsersättning, vinner en mycket stor del av de 1200 undersökta upphandlingarna.
Samhall säger sig inte prisdumpa: ”Däremot är vi bättre”Ser man till hela landet vinner företaget 41 procent av de upphandlingarna som de är delaktiga i. I Västerbotten deltog Samhall i 19 upphandlingar under aktuell period och av dessa vann företaget nio vilket motsvarar 47 procent.
Almega har jämfört Samhall med likvärdiga företag i samma storleksklass. Vid en nationell jämförelse framgår också att Samhall vinner nästan lika många upphandlingar som de fyra största företagen gör tillsammans. Vinstandelen, antalet vunna upphandlingar dividerat på antalet upphandlingar de deltagit i, är också högre för företaget än för något av de andra fyra företagen.
– Priset är nyckeln. 98 procent av alla offentliga upphandlingar går till det företag som sätter det lägsta priset. Det här har fått till följd att så många som 67 procent av våra medlemsföretag avstår från att delta i offentliga upphandlingar, säger Ari Kouvonen, näringspolitisk expert på Almega.
– En lokalvårdare kostar i dag minst 268,24 kronor per timme enligt Almegas kostnadsberäkning som grundar sig på en ingångslön för en lokalvårdare. Det är klart man blir brydd om deras timpris skulle vara lägre än så när de vinner så många upphandlingar, säger han.
I Samhalls bolagsstyrning framgår att ”verksamheten ska bedrivas enligt affärsmässiga principer samt på marknadens villkor så att övrigt näringsliv inte utsätts för osund konkurrens”. Ari Kouvonen menar att detta inte stämmer överens med verkligheten.
– Vår undersökning visar att Samhall tillåts konkurrera ut privata företag. Det kan inte vara syftet att Samhall är prisledande i städbranschen, säger han.
Diskussionen kring Samhall är inte ny. Redan 2014 lämnades ett klagomål in till EU-kommissionen efter missnöje från Almegas medlemmar. Kommissionen kunde konstatera att det inte var fråga om någon prisdumpning vid upphandlingarna men slog fast att svenska statens merkostnadsersättning till Samhall inte är förenlig med den inre marknaden.
I enligt med EU-kommissionens beslut utsågs Kammarkollegiet till att särskilt kontrollera Samhall och det går åt rätt håll menar både Kouvonen och Sehlstedt.
– Jag tycker att konkurrensen blivit lite mer balanserad sedan årsskiftet. Åtminstone i de offentliga upphandlingarna där vi kan se vad det vinnande anbudet innehöll, säger André Sehlstedt på Norrlands Miljövård och får medhåll av Ari Kouvonen:
– Jag har från medlemsföretagen hört samma påstående och stämmer det är det glädjande.
MATTIAS ÅKERLUND/AFFÄRSLIV 24