Brand i galleria i centrala Umeå

En brand med kraftig rökutveckling uppstod strax före klockan 16 på lördagseftermiddagen i MVG-gallerian i centrala Umeå. Delar av centrum spärrades till följd av händelsen. Vid midnatt var branden släckt, skriver VK.

Foto: Abebe Asres/VK

Umeå2023-07-15 16:19

Branden startade i ett fläktrum på taket på MVG-gallerian, där flera butiker och pubar är inrymda, rapporterar VK.

Tjock, svart rök syntes bolma ut från taket på fastigheten, och flera enheter från räddningstjänsten, polis och ambulans larmades till platsen.

Tidningens utsända, Sigrid Törnqvist, rapporterade att det kom kraftig rök från taket. Rök som snabbt spred sig ner till Renmarkstorget. Detta fick till följd att polisen spärrade av hela torget samtidigt som man gick runt bland folk som samlats på platsen och bad dessa lämna torget.

Efter 20–25 minuter gick rökdykare in i fastigheten. Polisens insatschef på plats, Carina Henrydotter, uppgav då att det inte brann inne i själva fastigheten. Utan att röken kom från taket.

Lars Fahlesson, räddningstjänstens insatsledare på plats, berättade en stund senare att röken kom från en brand i en fläkttrumma i anslutning till taken på fastigheten.

– Därefter har röken spridit sig neråt i byggnaden och hela MVG-gallerian är utrymd, sade Lars Fahlesson på lördagseftermiddagen.

Själv torget blev snabbt i det närmaste folktomt då folk på platsen anammade polisens uppmaning att hålla sig borta från röken.

– Alla pubar i fastigheten har stängts och även alla kiosker i närheten. Torget blir alltmer folktomt, rapporterade Sigrid Törnqvist.

Runt midnatt natten till söndag var branden släckt. Räddningsinsatsen avslutades runt klockan 00.45 på söndagen. Runt den tidpunkten hävdes också avspärrningarna runt gallerian.

– Huvudmålet var att branden inte skulle få sprida sig vidare i byggnaden och det lyckades man med, säger Trond Olofsson, vakthavande befäl på Räddningssamverkan Nord.

Delar av gallerian är vattenskadad efter släckningsarbetet, enligt Trond Olofsson, som inte kan svara på hur allvarliga skadorna är. Dessutom spred sig en hel del rök inne i byggnaden.

– Utifrån målsättningen att branden skulle stanna på taket gick det bra. Men det är stora skador på taket som måste åtgärdas, inte minst med tanke på det väder som kommer, säger Trond Olofsson, och syftar på det regnområde som väntas dra in över Umeå efter lunchtid på söndagen.

Fastighetsägaren Lars Andersson meddelade på söndagsmorgonen att det är oklart när verksamheterna i gallerian kan öppna igen.

– Under dagen kommer det att vara hundra procent stängt. Hur det blir i morgon har jag ingen aning om än så länge. Vi kommer att ha ett möte kl. 13

– Just nu är vi i en fas av agerande. Det handlar om att minimera omfattningen av skadorna.

Det finns inga uppgifter om några personskador i samband med branden.

Polisen utreder händelsen, vilken i nuläget rubriceras som allmänfarlig vårdslöshet. Ingen person är misstänkt för brott.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om