Bakom kampanjen, som vill sprida kunskap om hållbar skoterkörning, står skogsbranschen, tillsammans med Sveriges snöskoterägares riksorganisation.
– Vi tror på att förstärka positiva beteenden och skapa en folkrörelse där skoterförare uppmuntrar varandra att göra rätt val ute i naturen, förklarar Elin Swartling i ett pressmeddelande.
Hon konstaterar att det är glädjande att allt fler tar sig ut i skogen och därför behövs mer kunskap om nödvändig utrustning, allemansrätten, var det är tillåtet att köra och hur man beter sig för att undvika att skada annans egendom.
– Ja, vi hoppas att denna satsning blir en av de bidragande lösningarna till att vi tillsammans minskar markskadorna och ökar möjligheterna till en hållbar skoteråkning för framtiden, säger Mikael Johansson, generalsekreterare på Snofed.
Han konstaterar att friåkningen fortsätter att öka vilket märks tydligt, dels via nyförsäljningen av snöskotrar som numera domineras av mountain- och crossovermaskiner.
– Många efterlyser även möjligheten till mer avancerad friåkning i fjällvärlden med mycket snö och varierande terräng, berättar Mikael Johansson.
När en skoter kör utanför leden riskeras plantor och unga träd att bli överkörda och få toppskotten skadade. Det innebär att trädet måste börja om igen och ett års tillväxt har gått förlorat – med stora ekonomiska kostnader som följd för den drabbade markägaren. Överlever plantan kommer skadan ändå alltid finnas kvar och ge lägre kvalitet på timret.