Jonas Sjöstedt kliver av mitt i steget

I helgen lämnar Jonas Sjöstedt sitt uppdrag som partiledare för Vänsterpartiet för att också lämna Sverige och flytta till sin familj i Vietnam. Sjöstedts sista stora strid har handlat om anställningstryggheten, en fråga som han varit beredd att fälla Löfven-regeringen för. På torsdagen kom nyheten att statsminister Löfven inte går vidare med Las-utredningen, något som Sjöstedt betraktar som en delseger. ”Om regeringen backar om Las kan jag åka med ett leende på läpparna,” säger Jonas Sjöstedt i avskedsintervjun med VK.

Jonas Sjöstedt lämnar i helgen sina politiska uppdrag i Vänsterpartiet. Redan på tisdag reser han till familjen i Vietnam. - Jag lämnar uppdragen, men det är klart att jag kommer att vara en aktiv vänsterpartist. Jag vill vara med i valrörelsen, jag kommer att delta i det politiska samtalet och föra fram våra politiska åsikter, kanske framförallt genom att skriva.

Jonas Sjöstedt lämnar i helgen sina politiska uppdrag i Vänsterpartiet. Redan på tisdag reser han till familjen i Vietnam. - Jag lämnar uppdragen, men det är klart att jag kommer att vara en aktiv vänsterpartist. Jag vill vara med i valrörelsen, jag kommer att delta i det politiska samtalet och föra fram våra politiska åsikter, kanske framförallt genom att skriva.

Foto: Torbjörn Jakobsson/VK

Umeå2020-10-29 23:31

Nej, det är inga lugna sista dagar för Umeåbon Jonas Sjöstedt som partiledare för Vänsterpartiet. Under lördagen och söndagen hålls Vänsterpartiets partikongress. Det blir mindre samlingar för ombuden på sju orter i Sverige, och delar av kongressen är digital, skriver VK. 

– Västerbottensombuden kommer att vara i Luleå tillsammans med Norrbotten. Partiledningen är i Stockholm, så jag är tillsammans med den, berättar han.

Trots att kongressen blir speciell tycker inte Jonas Sjöstedt att han blir snuvad på något stor avskedsfirande med sina partikamrater. 

– Visst hade jag väldigt gärna träffat alla, jag har sett fram emot att möta människor som jag har jobbat med genom åren. Samtidigt har jag fått en flod av uppskattning, så jag känner mig ändå väldigt glad över det.

Det blir en lite speciell avskedsintervju också. Jonas Sjöstedt fotograferas av VK-fotografen Torbjörn Jakobsson i Umeå vid lunchtid på onsdagen och några timmar senare gör vi intervjun på telefon. Sjöstedt ringer upp, lite senare än överenskommet, och ber om ursäkt för dröjsmålet.

Dagarna innan Jonas Sjöstedt kliver av kommer hans sista väljarbarometer, det är Skop som noterar en toppnotering för Vänsterpartiet med 12,1 procent av väljarsympatierna. Skops analys till siffrorna är att Vänsterpartiet har gynnats just av sitt motstånd mot Las-utredningen och för att slå vakt om nuvarande Las-regler.

Under Sjöstedts tid som partiledare har Vänsterpartiet i princip fördubblats, men han vill ogärna ta åt sig något ära för det utan talar om lagarbetet i partiet. 

undefined
– I lägen med nationell kris, som vid en pandemi, måste partierna kunna prata med varandra för att finna lösningar. Jag tror att väljarna förväntar sig det, säger Jonas Sjöstedt om det lugnare politiska klimatet i samband med pandemin.

Varför är Las-frågan så viktig för er?

– Det här förslaget skulle förenklat innebära att alla som har fast jobb får provanställning. Det blir väldigt lätt att plocka ut en person som är sliten efter många år på Volvo Lastvagnar eller på sjukhuset, och helt enkelt göra sig av med personen i stället för att anpassa arbetsuppgifter och utbildning. Eller så tar man den som har sagt emot en chef eller betett sig olämpligt, och då är risken att vi får tysta, rädda arbetsplatser. Vi måste gå åt andra hållet och omvandla otrygga anställningar till fasta jobb i stället, säger han till VK. 

Jonas Sjöstedt säger när vi talas vid att han önskar att Stefan Löfven går ut och säger att Las-utredningen inte kommer att genomföras.

– Det skulle jag önska mig, att Löfven sa att vi inte kommer att påtvinga LO en lagstiftning som de inte vill ha. Vi ska tvärtom titta på det som är de riktiga problemen, att folk har otrygga jobb. Det skulle vara något bra för löntagarna i Sverige, säger Sjöstedt.

Några timmar efter att Sjöstedt har uttalat sin önskan säger Stefan Löfven kanske inte riktigt det. Men Löfven uttalar att S inte går vidare med Las-utredningen, något som Sjöstedt kallar en delseger. Till TT säger Sjöstedt på torsdagen att Vänsterpartiets hot om misstroendeförklaring mot statsminister Löfven kvarstår.

– Det här är verkligen mitt i steget, det har varit intensivt fram till de sista dagarna, säger han.

Jag kommer fram till min familj sent onsdag kväll, sedan måste jag sitta isolerad i två veckor i karantän innan jag får träffa dem.

Jonas Sjöstedts främsta motiv till att lämna de politiska uppdragen är att han vill vara närvarande för familjen, som bor i Vietnam där hans hustru är ambassadör. Barnen Tor och Greta är 13 år, Jonas Sjöstedt har också den vuxna dottern Karin Sjöstedt. 

För VK berättar Jonas Sjöstedt också att han åker så snart han bara kan efter kongressen.

– Det gick inget plan till Vietnam på söndag, första planet går på tisdag. Men det planet sitter jag på. Jag kommer fram till min familj sent onsdag kväll, sedan måste jag sitta isolerad i två veckor i karantän innan jag får träffa dem. Det är bara att acceptera.

Pandemin, vad har den inneburit för er familj, när har ni senast kunnat träffas?

– Vi sågs mycket i somras, då familjen var hemma i Umeå länge. I våras var barnens skola på distans, och då var de hos mig i Stockholm. Men nu är det faktiskt mer än två månader sedan vi sågs, nu börjar det bli länge sedan. Även om man pratar på facetime varje dag så är det inte samma sak.

Det var redan i januari som Jonas Sjöstedt meddelade att han skulle sluta som partiledare. Kongressen var först planerad till i maj men flyttades fram, så han kunde inte sluta när det först var tänkt.

Det blir senare avslut än du hade tänkt. Hur har det varit? 

– Det har varit en rolig och intressant tid, men den här stora viktiga politiska konflikten om lagen om anställningsskydd. Sedan kände jag också att jag inte kunde lämna mitt i en pandemi, det kändes viktigt att vara kvar när det såg så illa ut i våras med smittspridningen.

Det Jonas Sjöstedt är mest nöjd med efter åtta år som partiledare för V är reformerna.

– Det finns stunder när man får brev från en ensamstående förälder som skriver att tack vare er har det blivit bättre underhållsstöd, mina barn har sommarlovsaktiviteter och busskort, det är fria glasögon och mediciner, ni har gjort det mycket bättre. Det är de ögonblicken man känner att det är det här vi är till för, att förändra samhället. Det är kvittot på att vi på riktigt gör skillnad, säger han till VK. 

Mindre nöjd är han med att det som han kanske kämpat mest för, förbudet mot vinsterna i välfärden, inte fick tillräckligt stöd i riksdagen.

– Det arbetet måste avslutas och det lämnar jag med varm hand över till den nya partiledningen att fullborda.

Under kongressen kommer Nooshi Dadgostar att väljas till partiledare för Vänsterpartiet. Jonas Sjöstedt vill inte ge henne något råd på vägen.

– Nej. Vi har jobbat tillsammans i många år i partiledningen. Hon är väldigt kunnig och en ganska orädd debattör. Hon måste vara ordförande på sitt sätt. Vi är olika personer, olika generationer och har olika erfarenheter. 

Innan Jonas Sjöstedt blev partiledare var han EU-parlamentariker mellan 1995 och 2006. När hustrun Ann Måwe arbetade i New York för den svenska FN-delegationen bodde Jonas Sjöstedt också där. Efter att ha återkommit till Sverige valdes han 2010 till riksdagsledamot för V. I Umeå och Västerbotten har man under valen sett en Jonas-effekt, som har visat på hans stora stöd lokalt, skriver VK. 

Vad tycker du om att vara en effekt?

– Det finaste man kan få är att få människors förtroende, framför allt om man redan har suttit en period och blir omvald. Då har de ju liksom sett vad man gör för någonting. Samtidigt är stödet ingenting som man ska lätt på, eller ta för givet. Det är något som man förhoppningsvis förtjänar.

När Jonas Sjöstedt gick ut med att han skulle lämna sina politiska uppdrag fick han många hälsningar och uppskattande ord, även av politiska motståndare.

– Jag är särskilt glad över att människor som tycker annorlunda politiskt ändå uttrycker uppskattning. Jag har haft lätt för att komma överens med de flesta, också med människor med helt andra politiska synsätt. Inte minst på Västerbottensbänken, jag kommer mycket väl överens med Edward Riedl (M), Helen Pettersson (S) och Helena Lindahl (C). Det är som det ska vara. Man ska kunna prata med varandra, och sedan ska man kunna debattera om allt det man är oense om också. 

Jag har tänkt försörja mig genom att skriva så jag ska nog börja arbeta med en bok i nästa vecka.

Jonas Sjöstedt och Centerns partiledare Annie Lööf har också talat om den vänskap de har, trots olika syn på mycket i politiken. Vänskapen dem emellan håller i sig.

– Det kan ju vara rätt tufft på partiledarposten, och Annie Lööf är en partiledare som får ta emot otroligt mycket hat och besvärligheter på sociala medier. Jag tycker att det är vidrigt när jag ser hur framför allt kvinnor och personer med invandrarbakgrund blir utsatta för i smutskastning. Där är jag med henne, jag tycker inte att det är acceptabelt. 

När två veckors karantän i Vietnam väntar är Jonas Sjöstedt, trots det hårda tempot in i det sista, inte redo att bara vila och rulla tummarna.

– Jag har så svårt för det. Jag har tänkt försörja mig genom att skriva så jag ska nog börja arbeta med en bok i nästa vecka.

Under åren i New York skrev Jonas Sjöstedt en hel del, inte minst en trilogi krimromaner.

– Jag kommer att skriva både politik, historia samt krim. Artiklar blir det också, jag har ganska mycket som jag vill skriva, jag har inte riktigt hunnit med det.

Efter karantänsveckorna ser han fram emot ett vardagsliv som kommer att innebära skrivande på dagarna, och familjeliv.

– För första gången på jättelänge så har jag faktiskt ingenting i min kalender, det är helt tomt. Jag kommer att kunna råda över min tid helt och hållet. Sen är min plan att vi ska åka hem till Umeå åtminstone varje sommar, och om det går ska jag åka tåg fram och tillbaka mellan Umeå och Hanoi.

Nio dagar tar en sådan resa, om allt klaffar.

– Man kan ju stanna på vägen, i Mongoliet eller i Uzbekistan eller i Kina om man vill, säger han. 

Catarina Saha/VK 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!