Tog sig ur sitt spelmissbruk – ska bli rik på aktier

När Jesper Sarri tog ett sms-lån för att fortsätta spela insåg han att han gått för långt. I dag har han kommit över spelmissbruket, och trivs med jobbet på Volvo. För att försöka bli rik investerar han i stället i aktier – men det är inget han rekommenderar.

Jesper Sarri gör ett Youtube-inslag i veckan om aktier. Han berättar gärna om att det är svårt.

Jesper Sarri gör ett Youtube-inslag i veckan om aktier. Han berättar gärna om att det är svårt.

Foto: AnnaKarin Drugge/VK

Umeå2024-01-18 18:00

Hemma hos Jesper Sarri råder ordning. Snyggt, prydligt, och på väggen en stor tv där man kan titta på sport. Vilket han gör, men det fanns ett år då Jesper Sarri undvek all sport.

– Jag trodde aldrig att jag skulle kunna se sport igen, för jag var rädd att bli triggad att spela. Nu tänker jag inte på det alls. Jag ville aldrig återvända dit jag var, och då har jag gjort det som krävts. Det är som när man vill undvika att äta godis, då kan det vara bra att inte ha godis hemma, säger han till VK.

Tittar du på sport i dag?

– Jag tycker att sport är roligt men jag börjar känna att det är lite banalt. Att se 22 killar jaga en boll på fotbollsplan eller tio snubbar som far efter en puck är inte lika intellektuellt stimulerande längre när jag har den världssyn jag har i dag. De stora matcherna kollar jag på, men mer än så blir det inte. Det tar för mycket tid som jag hellre lägger på annat.

26-årige Jesper Sarri har tagit sig ur ett spelberoende som började när han blev 18 år. Då satt han ofta med kompisar och kollade på fotboll och för att höja spänningen spelade de.

– Plötsligt kunde man slänga in en hundring och då blev matchen viktigare. Det var tråkigt när man inte vann men det var inte mer än en hundring, säger han.

undefined
Att investera i aktier är en långsiktig satsning för Jesper Sarri.

När han efter gymnasiet fick jobb på Volvo ändrades förutsättningarna. Nu fick han en bra lön, samtidigt som han bodde hemma.

– Jag spelade bort alla pengar varje månad, och mina föräldrar visste ingenting. De tänkte att jag tjänade bra och jag sade att jag skulle köpa en lägenhet.

Inte heller kompisarna anade någonting, men efter ett par år började de köpa lägenheter medan Jesper levde utan några pengar på kontot. Utåt sett var det ingen som kunde se vad som pågick. Han beskriver sig som en vanlig grabb som spelade dataspel, reste och umgicks med kompisarna.

– Allt skedde stegvis. Jag började satsa mer och ville vinna tillbaka det jag hade förlorat. ”Jag gör mer av det som inte funkat, det blir säkert bra”, sade min rationella hjärna. Jag mådde inte heller så bra utan var en ganska vilsen 18-åring. Jag satt uppe på nätterna och spelade på konstiga matcher, japanska hockeymatcher i division tre. Äh, nu överdrev jag för den komiska effekten, men lite såna grejer, berättar han.

Visst vann han ibland men även om han hade vunnit tio miljoner så skulle han ha spelat bort dem. Så här pågick det i flera år.

undefined
För två år sedan lade Jesper Sarri upp ”Jag spelade bort alla mina pengar” på Youtube. I dag har den nått 57 000 visningar.

Jesper har funderat på varför spelmissbruket drabbade honom, och inte kompisarna.

– Det är inte jättemånga personer som mår skitbra som hamnar i missbruk. Hade jag vetat det jag vet om världen i dag hade jag inte spelat bort pengarna, men jag visste inte bättre på den tiden.

Han lärde sig leva med sitt inre kaos. När han mådde som sämst fick han ”genidraget” att ta ett sms-lån – nu skulle han minsann vinna tillbaka pengarna.

– Efter att ha tagit lånet insåg jag att nu håller det på att balla ur. Det insåg till och med den här idioten. Då berättade jag för föräldrarna vad som hänt och bad om hjälp. Det var inget roligt samtal.

Han berättade även för kompisarna, så att de inte skulle fortsätta prata om spel i samband med matcher. Alla tog de bra, och sedan tog Jesper kontakt med en förening för spelberoende. Föräldrarna tog hand om hans lön.

På det här sättet fick han kontroll över missbruket, men han mådde fortfarande inte bra. Han spelade innebandy men på grund av övervikt var han inte så rörlig, plus att det gav honom problem med fotlederna.

undefined
Övervikten ställde till det för fotlederna när han spelade innebandy, så nu tränar Jesper Sarri regelbundet.

Sedan hopade sig problemen. Coronan kom, han förlorade jobbet, han fick operera foten, det tog slut med sambon och föräldrarna separerade.

– Jag kände att jag var på väg uppåt i livet men det är som Mike Tyson säger: ”Alla har en plan tills de blir slagna i ansiktet”, och där blev jag slagen.

Under ett halvår mådde han oerhört dåligt, men en dag började han reflektera. Hade han varit bästa partnern? Nej, det hade han inte varit. Varför var fotlederna ett problem? För att han var överviktig.

– Och så förlorade jag jobbet, varför då? För att jag var utbytbar i den där fabriken. Hytterna kommer ut oavsett om jag är där eller inte. Så jag tänkte att jag måste ta makten över mitt liv. Jag vill inte vara utbytbar utan jag vill veta att om jag blir av med ett jobb så ska jag ha byggt ”skills” så att någon annan vill ha mig dagen därpå.

Så han började träna för att bli av med övervikten, och läste på om personlig utveckling för att ta kontrollen över sitt liv. Efter att ha hört kollegor på jobbet diskutera fonder hade han dessutom ett nytt intresse. Han läste på om fonder, men startade också en Youtube-kanal när han ändå var arbetslös.

Sedan fick han tillbaka jobbet, och här vill han vara tydlig:

– Jag trivs skitbra på Volvo. Hade jag inte trivts så bra hade jag kommit mycket längre i min egen utveckling. Det är farligt att ha det ganska bra, det gör att man inte pushar sig så mycket som man kan.

undefined
Från att ha satsat någon hundralapp på olika matcher tappade Jesper Sarri kontrollen och spelade bort allt han tjänade.

Hans intresse för fonder ledde till att han ville lära sig allt om aktier. Vilket är en hel del. En viss rädsla hade han för att det nya intresset skulle kunna vara en annan sida av missbruket men aktier kräver kunskap, och han valde ”säkra” aktier.

– Jag uppmuntrar ingen att börja med aktier, jag tycker att alla ska köpa fonder för aktier är så oerhört svårt. Hade jag vetat det jag vet i dag hade jag aldrig börjat, men nu är jag inne i den här världen.

Viljan att utvecklas ledde honom till böckerna.

– Jag hade inte läst en bok för tre, fyra år sedan, förutom Zlatanboken men den har alla killar läst. Jag fortsätter lära mig mycket.

Men han läser för att lära sig, någon skönlitteratur blir det inte.

– Jag läser bara tegelstenar om tråkiga personer. Jag tycker inte det är skitkul, men det är bra.

Att utveckla sig handlar om det egna välbefinnandet, poängterar han.

– Det är när man börjar jämföra sitt liv med andras som man tycker illa om sitt eget. Man vet inte vad ens framtida jag är kapabel till.

Men att aldrig jämföra sig är svårt. Trots allt är det konkurrens om kärlek och jobb, konstaterar Jesper.

Jag antar att du brukade jämföra dig med andra?

– Ja, absolut. Men jag var ganska korkad också.

undefined
Jesper Sarri trivs bra med sitt jobb på Volvo.

Jesper Sarri jobbar med sig själv hela tiden och menar att man överskattar vad man kan göra på kort sikt, men underskattar vad man kan åstadkomma på sikt. Än kan han inte leva på sin aktieportfölj, men han är övertygad om att han kommer att bli rikare med aktier.

– Jag ska bygga en förmögenhet, jag ska bygga en riktigt vältränad kropp, jag ska bygga meningsfulla relationer, och ett meningsfullt liv. Det är de grejerna jag fokuserar på.

Är det viktigt att bli rik?

– Det ger mig valmöjligheter. Då kan jag göra vad jag vill, med vem jag vill, när jag vill, hur länge jag vill.

Du är väldigt ambitiös?

– Man lever bara en gång, varför inte vara ambitiös? Jag tror att resan är målet, och det gäller att välja rätt resa så att den aldrig tar slut. För många är drivkraften att gå i pension tidigt, men då är drivkraften slut när du är där. Man måste välja mål som aldrig tar slut, som att bli den bästa versionen av sig själv.

På Youtube lägger han ut en film i veckan och han har mellan 4000 och 5000 tittare i snitt. Jesper Sarri ser stora utvecklingsmöjligheter.

Han påstår inte att han kan allt och erkänner glatt att han inte förstod så mycket när han startade sin kanal, men det är ett sätt att lära sig. Filmer han gjorde för några år sedan kan innehålla sådant han inte står för. Aktier är svårt.

Så om folk frågar vad de ska investera i …

– Köp fonder! Du ska inte hålla på med aktier om du inte är beredd att lägga ner 10–15 timmar i veckan. Så köp fonder, skapa ett liv du trivs med, jobba med något du tycker är roligt och spara i fonder. Då blir du rik. Om du inte blir rik och börserna går ned så har vi större problem i världen och då behöver du inte fundera på fonderna ändå.

Här finns hjälp

Du kan kontakta stödlinjen för spelare och anhöriga oavsett var i landet du bor. Det kostar inget och du kan vara anonym. Du kan ringa eller chatta. Telefonnumret är 020 – 81 91 00.

Är du eller en närstående i behov av tolk kan du kontakta stödlinjen på telefon för tidsbokning. Mer information finns på www.stodlinjen.se.

Ideella stödföreningar

Runt om i landet finns ett antal ideella stödföreningar som både spelberoende och närstående kan kontakta.

För mer information om lokala föreningar och kontaktuppgifter, se respektive organisations webbsidor:

Spelberoendes riksförbund

Spelberoendegruppen

Anonyma spelare – Gamblers anonymous.

Källa: 1177

Spelmissbruk

Det finns nio kriterier som utgör spelberoende. För att uppfylla diagnosen ska fyra eller fler av beskrivningarna nedan stämma in:

– Du tänker ständigt på spel: tidigare spelupplevelser, nästa spel eller funderar på hur du ska skaffa pengar till nästa spel.

– För att behålla spänningen krävs det allt större summor att spela för.

– Du har misslyckats flera gånger med att begränsa spelandet eller att sluta spela.

– Du blir rastlös eller irriterad när du försöker begränsa eller sluta ditt spelande.

– Du spelar för att slippa tänka på problem eller för att komma ifrån ångest eller nedstämdhet.

– Du återvänder till spel när du har förlorat pengar. Du vill ta revansch för förlusten.

– Du ljuger för att dölja hur mycket du spelar, oavsett vem som frågar.

– Du har riskerat att förlora eller förlorat en viktig personlig relation, anställning, möjlighet till utbildning eller karriär på grund av spelandet.

– Du förlitar dig på att andra ska ordna fram pengar för att lösa en ekonomisk kris som uppstått på grund av spelandet.

Du kan ha problem med ditt spelande även om du uppfyller färre än fyra av dessa kriterier. Då har du en ökad risk att utveckla ett spelberoende.

Källa: 1177                                                                                                                                                                                                                                

Jesper Sarri

Ålder: 26 år

Bor: Umeå

Familj: Mamma, pappa, bror

Gör: Arbetar på Volvo, sparar i aktier, driver Youtube-kanal.

Intressen: Träna, sport, Youtube, aktier, personlig utveckling och att ha det bra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!