Noliamässan öppnar i Umeå på onsdagen, och bland utställarna finns Kriminalvården med en stor trailer för att marknadsföra sin verksamhet.
– Det handlar mycket om rekrytering, vi ska ju utöka över hela landet. Det är alltid intressant för oss att få prata med personer som kan tänka sig att jobba med oss, säger Monica Bergström.
I samma veva kommer Kriminalvården även att sälja alster som de intagna på den öppna anstalten Sörbyn, söder om Umeå, har tillverkat. Det rör sig bland annat om en modell av utegrillmöbel där metallinsatsen ska tillverkas på anstalten på Ersboda framöver, en förvaring för soptunnor samt en rastplatsmöbel.
Monica Bergström berättar att Sörbyn är specialiserat på bland annat träindustri medan andra anstalter har andra inriktningar.
– På Hall gör de keramik, i Härnösand gör de hundkoppel bland annat, säger hon.
– Syftet är bra. Det här är personer som i princip aldrig har jobbat och gör så fina grejer, säger Peter Stenberg, produktionsledare på Sörbyn.
På plats vid försäljningen på Noliamässan finns Peter Stenberg, produktionsledare på Sörbyns snickeriverksamhet. Inga intagna kommer att vara på mässan.
– Det hade varit kul men det går inte. Jag ställde faktiskt frågan till cheferna, men det finns regler och riktlinjer. Det här är personer som sitter inne, som är lagförda för brott, så det har jag full förståelse för, säger Peter Stenberg.
De intagna har olika sysselsättningar under sin strafftid. Det kan handla om skolgång eller jobbverksamhet, och det är alstren från de som jobbar i träverksamheten som nu säljs på Nolia.
– Syftet är bra. Det här är personer som i princip aldrig har jobbat och gör så fina grejer. Tanken är att de kan söka sig till det här när de kommer ut, att de får lite blodad tand och förstår att de är duktigare än de tror att de är, säger Peter Stenberg.
Det som Sveriges intagna tillverkar på olika anstalter säljs på sajten krimprod.se. Peter Stenberg berättar att mycket från Sörbyn säljs via mun mot mun-metoden.
De intagna får inget extra betalt för att deras alster säljs.
– Pengarna går tillbaka till verksamheten, det kostar att driva den, men syftet är inte att tjäna pengar utan att få vardagspusslet för de här personerna att fungera, säger Peter Stenberg.
Vad säger kunderna om att möblerna är tillverkade av intagna på anstalt?
– De tycker det är jättebra. Många tror att de som sitter inne får jättebra mat och ser video hela dagarna, men så är det inte. De jobbar för 13 kronor i timmen och gör ett jättebra jobb. Många har trasiga historier, säger Peter Stenberg.
Upplever de intagna det som positivt när alstren säljs?
– Självklart. De tycker det är kul att det de gör säljs, och att responsen blir bra från kunderna.