Två personer väntar inne i tältet, båda i heltäckande vätsketäta skyddsdräkter och med plastvisir framför ögonen och andningsskydd över näsa och mun.
Det är Ann-Louise Lindström, avdelningschef för infektionsmottagningen på Norrlands universitetssjukhus, och Noora Hassoon, undersköterska.
Ola Olsson sätter sig på en pall. Han jobbar på infektionskliniken och är frivillig som demonstrationsobjekt. Noora Hassoon för först en pinne långt ner i svalget på honom och reaktionen från Ola visar tydligt att det är obehagligt. Därefter för undersköterskan upp en lång pinne i ena näsborren. Ola ser plågad ut.
– Nu vet jag hur det känns för patienterna, konstaterar han när demonstrationen är över.
Ann-Louise Lindström förklarar att det inte räcker med att föra in pinnen en liten bit.
– För att vi ska få ett bra prov måste den rakt in och vara kvar en stund. Vi snurrar på pinnen för att få ordentligt med material.
Pinnen från näsan stoppas sedan in i ett plaströr med blå kork medan pinnen från svalget stoppas i ett rör med röd kork. Rören desinficeras och stoppas sedan tillsammans i en behållare märkt "Misstänkt Covid -19". Det lämnas sedan till laboratoriemedicin för analys.
– Vi ringer alltid till labbet i förväg och informerar om att vi kommer med ett prov med misstänkt covid-19. En person från personalen går alltid själv till labbet med provet om det gäller misstänkt covid-19, säger Ann-Louise Lindström.
Provsvaret kommer senare samma dag eller dagen efter.
Provtagningstältet finns på innergården bakom infektionsmottagningen på Norrlands universitetssjukhus. Utlagda trätrallar över gräsmattan leder till ingången.
Tältet är av typen trädgårdspaviljong med väggar av byggstaket som täckts med en vit väv.
– Vi är här ute eftersom det är optimal ventilation, säger Ann-Louise Lindström.
– När vi misstänker sådan här smitta måste vi städa väldigt noggrant efter varje patient, fortsätter hon.
Skyddsdräkten byts efter varje patient.
– Vi har skyddsdräkter eftersom vi inte vill få smitta så att vi riskerar att smitta andra.
De som har svårigheter att ta sig till provtagningstältet kan i stället få besök av en bedömningsbil. Provtagning görs också på akutmottagningarna i Skellefteå och i Lycksele.
Om man misstänker att man är smittad ska man först kontakta Vårdguiden 1177 som hänvisar vidare.
På infektionsmottagningen bedömer bakjouren vem som får komma till provtagningstältet och en tid bokas in för besöket. Undersökningen tar ungefär 15 minuter. Patienten får också fylla i ett formulär.
Anders Wynne/Västerbottens-Kuriren