Här byggs början på Norrbotniabanan

Bygget av Norrbotniabanan är i full gång i Umeå. Men trots att arbetet pågått i två år har det mesta bestått av förberedelser för att börja bygga banvallen. ”I vår värld har allt gått supersnabbt”, säger Trafikverkets Jan Lundberg, projektledare för produktionen på sträckan.

Arbetet pågår strax nedanför Ersmarksberget i Umeå. Främst syns en vägbro. Under den ska byggtrafiken gå, liksom under GC-bron en bit längre bort. I fjärran syns röken från Dåva industriområde.

Arbetet pågår strax nedanför Ersmarksberget i Umeå. Främst syns en vägbro. Under den ska byggtrafiken gå, liksom under GC-bron en bit längre bort. I fjärran syns röken från Dåva industriområde.

Foto: Jessica Dhyr

Umeå2021-06-05 10:00

Stefan Löfven tog första spadtaget för Norrbotniabanan i augusti 2018. Sedan dess har bygget mellan Umeå och Dåva industriområde pågått några kilometer väster om väg E 12. 

Det är en 12 kilometer lång sträcka och om man blickar ut över området där bygget pågår som intensivast, vid Ersmarksberget, kan man skymta skorstenen från Dåva kraftvärmeverk i norr. Någon räls syns inte, inte ens en banvall. Hittills har det mesta handlat om förberedelser.

– Vi har flyttat en gammal försvarsväg och ett gammalt skjutfält har genomsökts efter odetonerad ammunition. Det tog ett år innan vi kunde börja gräva där, säger Jan Lundberg.

På området byggs just nu två broar, en för vägtrafik och en för cyklar och gående. De byggs för att underlätta flytten av massor till banvallen.

– Då slipper vi en massa byggtrafik som går över vägen.

undefined
Visst tar det tid att bygga järnväg, men: ”I vår värld har allt gått supersnabbt”, säger Jan Lundberg.

Sammanlagt ska fyra miljoner ton jord och berg flyttas från en två kilometer lång skärning i marken på andra sidan berget för att höja banan där marken är för låg. Det arbetet beräknas ta 2,5 år. Lika lång tid beräknas det ta att göra den 1,6 kilometer långa tunneln genom Ersmarksberget. 

undefined
”Tåget kommer att köra genom en tunnel som ska byggas genom Ersmarksberget”, säger Jan Lundberg, Trafikverket

Utöver dessa förberedelser har de tvingats bygga högre kraftledningar på platsen för att de inte ska hamna för nära den nya vägbron. Några kilometer längre norrut pågår även ett annat brobygge – en järnvägsbro över en väg. Sammanlagt pågår arbetet på sex kilometer av sträckan. Trafikverket har inte stött på några stora problem än. Däremot ledde det kraftiga skyfallet hösten 2020 till en översvämning som har gett en månadslång försening. 

undefined
Här byggs en järnvägsbro över en väg, ungefär halvvägs till Dåva.

Två entreprenörer arbetar i dag på sträckan. De har närmare hundratalet anställda på plats. Trafikverket har också ett tiotal personer som arbetar aktivt med de två projekten i Umeå och ett 30-tal som jobbar med att bland annat ta fram järnvägsplaner för sträckan Dåva–Skellefteå. När banvallen står klar om några år tar det ytterligare 1,5 år att montera räls, signaler, el och telekommunikation. Först 2024 beräknas denna sträcka vara färdigbyggd.

– Man kanske undrar vad det är som tar sådan tid, men hela processen – från regeringens beslut till framtagande av bygghandlingar – har faktiskt gått med rekordfart. Det brukar ta 10–15 år men har bara tagit 4–5 år.

Korta fakta om banan

Hela Norrbotniabanan från Umeå till Luleå blir 27 mil lång.

På sträckan planeras cirka 250 broar att byggas.

Sju stationer/resecenter planeras längs sträckan.

Enligt planen ska trafiken börja rulla mellan Umeå och Skellefteå 2030.

Kostnaden var beräknad till 29 miljarderkronor 2013.

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!