Byggde sitt drömhem i miniatyrformat

För tre år sedan fick Umebon Sara Bäckström för sig att hon ville bo i en Västerbottensgård utan att själv ha varit inne i en. Idén om att bygga sitt framtida hem i miniatyr fick hon från sin farmor som renoverade och inredde ett dockskåp som sedan gick i arv till henne.

Till vardags arbetar Sara Bäckström som IT-konsult, men annars har mycket av hennes fritid gått till att skapa sitt drömhem – om än i liten skala.

Till vardags arbetar Sara Bäckström som IT-konsult, men annars har mycket av hennes fritid gått till att skapa sitt drömhem – om än i liten skala.

Foto: AnnaKarin Drugge

Umeå2022-07-08 08:30

I dag lockar Saras lilla drömhem en växande följarskala på Instagram som imponeras av hennes verklighetstrogna byggnation i skala 1:12.

Vanligtvis när VK gör hemma hos-reportage hos folk brukar ytorna vara av det betydligt rymligare slaget, men denna gång har vi valt att besöka ett hem av mindre modell.

Sara Bäckströms miniatyrprojekt, påbörjades hösten 2019 och är sprunget från ett stort intresse för äldre hus, renoveringar och inredning.

– Jag vet inte varifrån den här drömmen om att bosätta sig en bit utanför Umeå i en gammal Västerbottensgård kommer, men då jag för tillfället inte har de ekonomiska och tidsmässiga förutsättningarna, så började en idé gro om att förverkliga mina husdrömmar – fast i miniatyr.

I vardagsrummet står inspirationen till Saras projekt, ett imponerande vitrinskåp i målat trä, som vid närmare inspektion i själva verket är ett dockskåp med 16 renoverade och inredda rum. Det är en salig blandning av olika tidsepoker som samsas.

– Det var min farmor som pysslade med detta i över ett decennium innan hon gick bort. Så, indirekt kan man säga att hennes dockskåp blev startskottet för mitt eget renoverings- och inredningsbegär, säger Sara.

Just hennes hus är byggt från grunden i skala 1:12 hus och har en yta på 0,34 kvadratmeter samt är 85 centimeter bred.

Hade du redan från start en färdig plan för hur slutresultatet skulle bli?

– Alltså, från början hade jag ingen tanke överhuvudtaget på att jag skulle bygga ett helt plan med tillhörande utomhusmiljö. Först byggde jag en hall, som sedan utökades med en matsal och badrum då jag alltid drömt om det. Därefter tillkom en punschveranda, ett kök och slutligen en framsida med fasad, en bro och gräsmatta.

Sara Bäckströms miniatyrhus har tidigare visats upp på bland annat Instagramkontot Umeliving, men hon har också ett eget Instagramkonto där hon låter följarna ta del av hennes senaste projekt med Västerbottensgården.

– Mycket av inspirationen har jag hämtat från hur mitt framtida hus ska se ut, därav namnet Minidrömmen på Instagram. Jag försöker också ta bilder som ser verklighetstrogna ut och klurar ständigt ut nya situationer och hur jag ska förverkliga dem. Till exempel saknas det tak och varje rum har avtagbara väggar. Men det är just för att jag ska kunna fotografera på bästa sätt och få till fint ljus i bilderna.

De mesta av materialet till huset har Sara köpt på Biltema, material som förvandlats till väggar, golv och möbler. Fönster, lister, porslin och stolar och andra inredningsdetaljer har hon införskaffat i olika onlinebutiker, medan växter och mat är beställt av privatpersoner. Tapeter har hon utgått från en designtapet som hon sedan klippt ihop digitalt och skrivit ut. Färgen på huset är äkta falu rödfärg.

– Matbordet har jag tillverkat själv, likaså några av växterna, golvlampan samt kakelugnen, säger Sara och tar upp kakelugnen som är gjord av en gammal marmeladburk.

För Sara Bäckström är det viktigt att hemmet i miniatyrformat känns och ser så verklighetstroget ut som möjligt.

– Det hade inte varit samma sak om jag börjat lägga till dockor i huset. Då hade det blivit barnsligt. Nej, jag gillar när det ser verkligt ut, och det är även det jag försöker eftersträva när jag tar mina bilder.

Fakta

Namn: Sara Bäckström.

Ålder: 27 år.

Bor: I en bostadsrätt i Umeå.

Familj: Sambo, mamma, pappa, syster och bror.

Fritid: När jag inte bygger i miniatyr ägnar jag tiden åt att träna, engagera mig i min fotbollsförening, andra blandade kreativa sysslor, umgås med familj och vänner eller drömmer om det framtida boendet.

Instagram:@minidrommen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!