Just nu pågår planläggningen för den nya stadsdelen Stallbacken som planeras vid den gamla godsbangården i Umeå, skriver Västerbottens-Kuriren.
I den nya stadsdelen planerar Umeå kommun bland annat för mellan 900 och 1 300 bostäder, handel, verksamheter och skola. I den strukturstudie som kommunen gjort talades också om en mindre mäss- och evenemangshall på cirka 5 000 kvadratmeter. Kommunen har dock inte varit främmande för att diskutera även en större hall i den del av bangården som ligger närmast mot Nolia.
Nu ger sig Skanska, Sweco och UM projektutveckling in i leken och har planer på just det. I sitt förslag för hur de tycker att området ska utvecklas så är en stor evenemangsarena, med plats för 8 500 hockeybesökare och där upp till 12 000 kan rymmas stående vid andra evenemang, kronan på verket i det idrottskluster de vill se i den nya stadsdelen.
– Men det här är en hel stadsdel, med allt vad det innebär. Med kombinationen bostäder, skola och kontor på dagarna och aktiviteter på kvällarna i form av sport och restauranger så får man en stadsdel som lever dygnet runt, säger Mats Andersson, affärsutvecklare vid UM projektutveckling, till VK.
Nicklas Hagervall, som är konceptansvarig på Skanska, berättar att han i våras tog kontakt med Sweco och UM projektutveckling med ett förslag om att titta på området tillsammans.
– Arenafrågan har ju klurats på i många år, och det här området är känt sedan länge som ett framtida utvecklingsområde. Så jag tog kontakt med dem och sa att ”ska vi inte titta på arenafrågan”. Vi tycker att det här området är för värdefullt för att bara bygga bostäder, som väl egentligen var kommunens tanke i det här, säger Nicklas Hagervall.
Och nu är deras plan klar. Men de berättar att det handlar om så mycket mer än arenan.
I området vill de också se hotell, konferens, restauranger, sport- och konserthall och kontor medan de har planerat in bostäderna i stråket som går in mot Umeå centrum.
När VK träffar Nicklas Hagervall och Mats Andersson på Skanskas kontor på Teg är det dock idrottsklustret som de vill se som är i fokus. De berättar att de också vill bygga vidare på närheten till Nolia.
– I vår tanke finns också en ny gymnasieskola i området, dit man skulle kunna flytta idrottsutbildningar, det skulle kunna skapa en rejäl idrottssatsning, säger Mats Andersson.
Nicklas Hagervall menar att medan kommunen mer har en tendens att titta på vilka behov som finns här och nu, så har de tagit ett steg tillbaka för att få ett helhetsperspektiv på behovet av olika idrottsanläggningar.
– Arenan har bubblat länge, men vi tror att vi behöver ta ett helhetsgrepp på hallar och annat och det är det som är nyckeln i den här iden.
Han menar också att deras idéer gör att kommunen kan få en ekonomi i det hela.
– Med byggrättsvärdet som skapas i området så får kommunen en ekonomi att bygga de här idrottsanläggningarna, säger han.
Prislappen för hela området beräknar de till omkring fem miljarder kronor, varav arenan beräknas kosta en miljard.
Under arbetet med att ta fram planen har de varit i kontakt med flera som kan tänkas vara intressenter i området, däribland Björklöven, Nolia, Visit Umeå och Umeå Elitdrottsgymnasium. De har också presenterat sin idé för kommunen.
– Kommunen är positiv till att de får den här typen av inspel, men sen har ju de sitt eget maskineri, säger Nicklas Hagervall.
– Skanska är en samhällsutvecklare som vill vara med i den här typen av projekt. Vi säger i förslaget inte att det i huvudsak är vi som vill bygga, men det är klart att vi är intresserade av att vara med och utveckla området.
VK: Det har snackats länge i Umeå om en arena, kommer den här att bli av?
– Jag tror det, 100 procent, eller 99. Om man nu ska placera en arena någonstans, så är den här tomten så optimal som den kan bli. Den är obebyggd, ligger centralt, har bra vägnät, bra kommunikationer och med en koppling till resecentrum.
VK: Om er plan tas emot väl av kommunen, när skulle arenan och området kunna vara verklighet?
– Det är väldigt tidigt i processen än, men det vore bra om vi kan släppa pucken år 2030, det är det tidsspannet vi ser. Går det riktigt bra så kan hela området stå klart 2032.