Tillväxttakten i konjunkturen har dock saktat ner något i årets mätning, men ligger fortsatt högre än riksgenomsnittet. Förväntningar företagen hade i fjol har inte infriats till hundra procent och man tror att avmattningen kommer att fortsätta de kommande tolv månaderna.
Bakom nedgången i konjunkturindikatorn och de lägre förväntningarna ligger nedgång i tillväxttakten inom såväl orderingång, sysselsättning och omsättning.
Totalt har drygt sex av tio företag i länet ökat omsättningen de senaste tolv månaderna och man förväntar sig att sysselsättningstillväxten ska återhämta sig det kommande året.
En annan orsak till att uppgången bromsats är att många företag nått kapacitetstaket. En tredjedel av företagen i länet uppger att de tackat nej till order under det senaste året. Främst på grund av att de har mer att göra än de hinner med. Även bristen på arbetskraft bromsar, vilket också ses som det främsta tillväxthindret. Nästan var fjärde företagare upplever svårigheter att hitta rätt kompetens.
Det näst störst tillväxthindret är tuff konkurrens men även svag efterfrågan och höga arbetskraftskostnader som hinder. Trots det upplever 64 procent att de har goda utsikter att växa på sikt och nio av tio bland företagen i Västerbotten vill expandera.
Lönsamhetstillväxten i Västerbotten har mattats av något under det senaste året, men är fortsatt högre än riksgenomsnittet och drygt 40 procent ökade sin lönsamhet medan endast 15 procent minskade den. Även framåt ser man att lönsamheten kommer att växa, om än inte lika mycket.
Att det är en god konjunktur i Västerbotten, visar sig i företagens förväntningar på utvecklingen. Sex av tio företagare i länet förväntar sig höjda försäljningspriser under det kommande året, vilket är den största andelen för samtliga län i landet.