Bolaget startade sin verksamhet i Umeå 2018. Totalt investerades omkring 122 miljoner kronor i datorutrustning och anpassning av lokaler för framställning av kryptovalutan Ether.
Enligt Skatteverkets uppgifter ska bolaget ha köpt in ungefär 8 000 datorer. Umeåbolaget sålde valutan som framställdes till en kund i Tyskland. En kund som för övrigt har samma huvudägare som Umeåbolaget, detta i form av ett bolag från Österrike, verksamt inom hotellnäringen.
Under 2018 begärde bolaget avdrag för ingående moms med drygt 40 miljoner kronor. Något som Skatteverket nu avslår och dessutom kräver bolaget på ytterligare drygt 6 miljoner kronor i skattetillägg. Detta för att bolaget lämnat oriktiga uppgifter om sin beskattning.
Skatteverket anser inte att Umeåbolagets verksamhet är berättigad till avdrag för ingående moms. Vidare menar myndigheten att etableringen i Umeå skett just för att nyttja möjligheten att göra dessa avdrag.
– Era ägare har konstruerat ett upplägg i syfte att få lägre kostnader, skriver Skatteverket i sitt beslut.
De transaktioner som skett mellan Umeåbolaget och dess tyska kund menar Skatteverket handlar om växling av kryptovalutor, inte försäljning.
Själva menar bolaget att man inte handlat med kryptovaluta utan med "datorkraft" och att själva framställningen av valutan sedan skett hos kunden i Tyskland.
Försäljningen av dessa "datordrifttjänster" hävdar man medför beskattningsbara transaktioner och därmed faller under mervärdesskattelagen.
Det underlag från skattemyndigheten i Tyskland och det utlåtande från en auktoriserad revisor som Umeåbolaget presenterat för att styrka sin sak menar Skatteverket emellertid inte heller visar på att momspliktig försäljning genomförts.
Bolaget har bara haft en anställd, men vid senaste bokslutet redovisade företaget en förlust på nästan 108 miljoner kronor. De sista transaktionerna med kunden i Tyskland gjordes i oktober 2018.
VK har sökt vd:n för bolaget utan framgång.
Niclas Holmlund/ Affärsliv24