I Västerbottens län finns ännu inga bekräftade tecken på att det förekommer inhemsk spridning av coronaviruset covid-19. De konstaterade fallen i länet handlar om personer som förvärvat sjukdomen utomlands. Myndigheterna räknar med att smittspridningen kommer att öka, även i länet. Umeå kommun har därför upprättat och aktiverat en beredskapsplan.
Syftet med den är att tydliggöra ansvarsfördelningen samt minimera smittspridning och förbereda verksamheterna inför det som kan komma. Kommunen har enligt planen en krisledningsorganisation med tre nivåer. Kommunen har också definierat sjutton särskilt samhällsviktiga verksamheter. Till dem hör elförsörjning och dricksvattenförsörjning.
–Naturligtvis ingår även äldreomsorg samt stöd och omsorg. Vi måste hålla igång dessa samhällsviktiga funktioner, säger Margaretha Alfredsson, stadsdirektör, till VK.
Tillåter inte utlandsresor i tjänsten
Såväl chefer som medarbetare åläggs ansvar för att hålla sig uppdaterade om den information kommunen förmedlar angående smittspridningen. De anställda har även ett personligt ansvar för att hindra smittspridning med god hygien. Anställda måste informera arbetsledningen om de planerar privata resor till smittdrabbade områden. Kommunen ska vara mycket återhållsam med resor i tjänsten samt i första hand ersätta resor och möten med digital kommunikation.
– I dag fredag har jag tagit beslut om att inte tillåta utlandsresor i tjänsten. Vi behöver medarbetare och chefer på plats och i och med det också minska risken för smittspridning, säger Margaretha Alfredsson och tillägger:
– På fredagens möte fattade jag i samråd med utbildningsdirektör Ann-Christine Gradin också beslut om att förlänga tiden för att stanna hemma till och med söndag 22 mars för de medarbetare och elever som nyligen har vistats i områden smittdrabbade av coronavirus.
För att klara bemanningen inventerar kommunen tillgången på vikarier. Personal kommer att bli informerad om att det kan bli nödvändigt att arbeta nödfallsövertid samt att arbetsgivaren kan tvingas avbryta en arbetstagares semester för att klara personalförsörjningsbehovet.
Följer utvecklingen
Margaretha Alfredsson påpekar att beredskapsplanen kommer att följas upp utifrån händelseutvecklingen.
–Vi följer utvecklingen dag för dag, timme för timme, säger Margaretha Alfredsson.
Länsstyrelsen i Västerbotten har höjt sin beredskapsbemanning. Från att ha två istället för en tjänsteman i beredskap dygnet runt. Nästa steg är att inrätta en krisorganisation.
–Det kan mycket väl bli så, att vi går upp i stabsläge, säger Lars Lustig, länsråd vid Länsstyrelsen i Västerbotten.
Trygga arbetsmiljön
Han berättar att det med anledning av coronaepidemin pågår regelbundna avstämningskonferensen, både inom och utom länet.
–Det är mycket kontakt mellan olika nätverk. Vi är ofta uppkopplade mot berörda myndigheter och följer upp de rekommendationer de ger, säger Lars Lustig.
Han tillägger att det samtidigt pågår ett arbete för att trygga arbetsmiljön.
–Vi har fattat beslut om att ingen behöver åka på tjänsteresor mot sin vilja, säger Lars Lustig.