– Riktigt skrämmande är att 44 procent av företagen säger att de tvingades tacka nej till order/uppdrag. 30 procent fick sämre lönsamhet och 35 procent fick sin expansion stoppad, säger Karina Folkesson, regionchef Svenskt Näringsliv i Västerbotten i ett pressmeddelande.
Vid samma mätning för två år sedan svarade hälften av företagen att det varit svårt eller mycket svårt att rekrytera. Nu är siffran 64 procent. Och vart femte eller drygt 20 procent av alla som sökt medarbetare har inte hittat någon att anställa.
De yrken där det varit svårast att rekrytera är chaufförer, CNC-operatörer, projektledare, säljare och konstruktörer.
– Tyvärr, skulle vi här kunna göra en riktigt lång lista på yrken. Att hitta medarbetare med rätt utbildning är svårt för alla företag. Och för den delen också för myndigheter, kommenterar Karina Folkesson.
Den vanligaste orsaken till att det är svårt att hitta nya medarbetare, är brist på personer med rätt yrkeserfarenhet. Sen kommer att hitta personer med rätt utbildning.
Hälften av företagen som försökt rekrytera har efterfrågat en utbildning från gymnasieskolans yrkesprogram.
– Signalen är mycket tydlig från företagen. Yrkesutbildningarna måste byggas ut och vi måste alla hjälpas åt att berätta för unga människor att väljer du ett yrkesprogram kan du i princip vara bergsäker på att få ett jobb. Och att det erbjudandet troligen kommer redan medan du pluggar, säger Karina Folkesson.
Rapporten visar också att det bästa sättet att hitta nya medarbetare, enlig företagen, är via nätverk och egna kontakter. Så tror man också det blir i framtiden.
Och den kompetens som förutom utbildning anses viktigast vid en rekrytering är rätt attityd och engagemang.
De företag som tillfrågats webbintervjuer och kompletterande telefonintervjuer är slumpmässigt fvalda ur medlemsregistret. I Västerbotten svarade 266 företag.