Falsk ”Kalle Moraeus” blåste Umekvinna på miljoner

En äldre kvinna från Umeå lurades på över en miljoner kronor av en man som hon trodde var den folkkäre artisten Kalle Moraeus. Utredningen om grovt bedrägeri las ned, men en man har dömts och en annan har nyligen åtalats för penningtvätt kopplat till händelsen.

Kvinnan lurades av en person som utgav sig vara Kalle Moreaus på Instagram. Bilden är ett montage.

Kvinnan lurades av en person som utgav sig vara Kalle Moreaus på Instagram. Bilden är ett montage.

Foto: TT/VK

Umeå2023-03-09 21:30

Plötsligt dök det upp en vänförfrågan på Instagram från en person som såg ut att vara artisten Kalle Moraeus. Den äldre kvinnan från Umeå reflekterade över att användaren inte hade ett verifierat Instagramkonto med en blå stjärna, som många andra artister hade som hon följde. Det skriver VK.

Kvinnan tackade ändå ja till vänförfrågan, men ställde direkt frågan om varför hans konto inte var verifierat. "Kalle" svarade då att han hade ansökt om att få det.

De båda skrev sedan en kortare tid på Instagram med varandra, men relativt snabbt ville mannen gå över till att skriva på chattappen WhatsApp. Mannens kontakt blev sedan mer intensiv och han kom med "ömma övertygelser", något som kvinnan saknade i sitt liv, berättade hon senare för polisen.

Mannen skrev även mycket om musik och föreslog att de kunde spela tillsammans och träffas när hans skilsmässa hade gått igenom.

”Han är mycket skicklig och övertygande i sitt förfarande. Han skickar bilder och detaljer om sitt liv som styrker att han är Kalle Moraeus. Efter en tids kontakt så skriver han att han behöver XX hjälp att flytta sin förmögenhet från utlandet till Sverige. Han beskriver det som att han befinner sig i en ekonomisk knipa”, skriver kvinnans anhöriga i en anmälan till ARN (Allmänna reklamationsnämnden).

undefined
Kvinnan har anmält sin bank til ARN (Allmänna reklamationsnämnden).

För kvinnan uppgav mannen att han behövde låna pengar för att flytta sin förmögenhet, men att hon skulle få tillbaka pengarna. Komplikationer uppstod dock längs vägen upprepade gånger, vilket gjorde att mannen behövde mer pengar hela tiden.

Kvinnan fick även ett stort antal hotfulla mail med påtryckningar från vad hon uppfattade var ett transportbolag.

”Hon blir rädd för sin egen säkerhet så hon genomför transaktionerna. Detta är en tid i livet då XX inte mår bra. Det utnyttjar bedragarna”, skriver kvinnans anhöriga i anmälan.

När mannen efter en tid begärde att kvinnan skulle föra över 300 000 kronor till henne kände kvinnan till slut att hon inte kunde betala mer.

– Pengarna rinner genom fingrarna på mig, sa hon under ett telefonsamtal till ett av sina barn strax innan hon berättade om vad som hade hänt och en polisanmälan gjordes.

Totalt förde kvinnan över 1 149 000 kronor till mannen – pengar som var ett arv från hennes föräldrar.

Polisen i Stockholm fick in anmälan om grovt bedrägeri, men valde att inte inleda någon förundersökningen eftersom: "Den ej torde leda till att brott kan styrkas mot viss person", enligt polisen.

undefined
Musikern Kalle Moraeus är en av Sveriges mest folkkära musiker.

Ett sådant beslut är tyvärr vanligast i dessa ärenden, berättar Johan Stabbfors, chef för polisens bedrägeriavdelning i Västerbotten.

– Det är väldigt svårt för oss att få fram bevisning på vem som faktiskt begår de här bedrägerierna. I nio av tio fall är det helt omöjligt. Därför brukar de här utredningarna omvandlas till penningtvättsbrott. För vi kan ju oftast se vart pengarna tar vägen. Det brottet har även samma straffvärde som bedrägeri.

Så skedde även i Umeåkvinnans fall och förra året dömdes en man i 35-årsåldern för grovt penningtvättsbrott till skyddstillsyn och utvisning från Sverige. Mannen dömdes inte för att ha haft någon del i bedrägeriet mot kvinnan i Umeå.

Kvinnans anhöriga är kritiska till den bank som deras mamma var kund hos under den aktuella brottsligheten. De menar att banken borde ha reagerat på de ständigt stigande transaktionerna som kvinnan gjorde till olika konton. Eftersom banken avslog kvinnans ansökan om reklamation har nu hennes anhöriga anmält banken till ARN (Allmänna reklamationsnämnden).

Enligt Johan Stabbfors, chef för polisens bedrägeriavdelning i Västerbotten, är den mänskliga faktorn alltid den svagaste länken när det kommer till bankernas möjlighet att upptäcka pågående bedrägeri.

– Det finns en pågående diskussion om hur stort bankernas ansvar egentligen är. En möjlig lösning är att ha vissa konton som inte är rörliga på distans. Att du måste ta dig in till banken som man gjorde förr. Att helt enkelt gå lite tillbaka i utvecklingen för att skapa bättre skydd.

undefined
Kvinnan blev kontaktad av bedragaren på Instagram.

Mannen som dömdes för grovt penningtvättsbrott dömdes även att betala ett skadestånd till kvinnan från Umeå på cirka 300 000 kronor. Pengar som polisen Johan Stabbfors har svårt att se att kvinnan ska kunna få.

– Jag vill påstå att så fort transaktionerna gått iväg är chanserna väldigt små att få tillbaka några pengar. Generellt saknar även personer som vi lyckas få fast några inkomster och är ofta skuldsatta. Då hamnar ens skadeståndsanspråk längst bak i kön.

Nyligen åtalades ytterligare en man misstänkt för att ha tagit emot pengar från det aktuella bedrägeriet.

Johan Stabbfors vid polisen vill uppmana att alltid vara extra vaksam när det gäller överföring av pengar och uppvisande av Bank-ID med personer du aldrig träffat i verkligheten.

– Det gör ont i själen när jag pratar med många som utsätts för den här typen av brott. Att man levt ett helt yrkesliv och precis gått i pension och tänker ta del av de sista gyllene åren. Att man då blir av med alla sina besparingar och blir skuldsatt och tvingas leva på existensminimum. Det är fruktansvärt.

När VK når Kalle Moraeus är han fåordig.

– Jag har inga kommentarer. Jag vet ingenting om det här och fick veta om det igår. Jag har ingenting med det här att göra.

Hur känns det att någon utnyttjar ditt namn på det här sättet?

– Inga kommenterar.

VK har varit i kontakt med kvinnans anhöriga som berättar att varken dem eller deras mamma vill uttala sig närmare om händelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!