– Vi har tappat många medarbetare. 17 stycken från januari till nu, säger barnmorska Karin Järback, facklig representant på förlossningen på NUS.
Hon har arbetat på avdelningen i åtta år och menar att det stora antalet som slutat på BB, förlossningen och specialistmödravården senaste tiden sticker ut. 17 av cirka 50 anställda har sagt upp sig vilket är ungefär en tredjedel av personalstyrkan.
– Arbetssituationen har länge varit ansträngd och vår grundbemanning ligger i underkant. Vi har också haft ett stort tapp av barnmorskor även över längre tid. Många, även unga som inte har familj, orkar inte jobba heltid och det signalerar att något inte står rätt till, säger hon.
Det drabbar inte patienterna i nuläget. I stället är det personalen som får ta smällen genom stress och sömnlösa nätter, menar hon.
– Många beskriver att man har en klump i magen när man går till jobbet, och det är inte en trevlig känsla, säger hon.
Elena Zaporozhets har vidareutbildat sig från sjuksköterska till barnmorska men fick ändå gå ner i lön när hon började på förlossningen. Vid sitt senaste lönesamtal trodde hon på en höjd lön och en tillsvidare tjänst, men det gick inte riktigt som hon hade hoppats.
– 400 kronor i löneförhöjning! Vänta nu, hörde jag dig rätt? Har ni precis värderat mitt jobb till 400 kronor? Är det vad jag värd? Efter 1,5 år är jag då fortfarande inte uppe i min sjuksköterskelön, säger hon.
Bara en vecka senare sa hon upp sig, trots att det är ett jobb hon älskar och kollegor hon trivs med. Arbetsmiljön med för låg bemanning, inte sällan skippade raster och behov av att arbeta dubbla pass är inte hållbart i längden och skapar mycket trötthet och inte sällan utbrändhet, berättar hon.
– Jag kraschade på soffan varje dag, drömde förlossningar, fick stressutslag och prioriterade bort familj och vänner för att varje minut av återhämtning vägde guld, säger hon.
Inför sommaren har kliniken haft problem med att få ihop bemanningen och tagit till nödlösningar, bland annat genom att låna in barnmorskor från andra sjukhus eller låta ordinarie personal sälja sina semesterdagar, menar Elena Zaporozhets. Men trots det stora behovet kommer hon snart att vara en arbetslös barnmorska.
Brita Winsa är hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Västerbotten och känner inte igen att det skulle vara en tredjedel som har slutat på förlossningen, BB och specialistmödravården men påpekar att hon inte har koll på de exakta siffrorna.
– Vi har en naturlig omsättning av personal, det brukar ligga på ungefär tio procent. Sedan finns det olika skäl till att man slutar. Det är många som byter för att arbeta andra tider eller har gått till andra tjänster inom regionen, säger hon.
Hon känner igen att det finns personer som upplever att de inte får den lön de önskar, men menar att det är extremt ovanligt att någon går ner i lön när de har vidareutbildat sig.
– Men det är inte enkelt, vi har inte obegränsade resurser men vi vill självklart behålla vår personal, säger hon.
Sigrid Törnqvist/VK