Efter översvämningarna i Umeå: "Ser ut som en krigszon"

Skyfallet som vräkte ner under måndagen fick stora konsekvenser på flera håll i Umeå. Boende på Västerslätt blev så pass drabbade att vissa valde att fly sina hem. Dagen efter översvämningarna höll grannarna i området fortfarande på att tömma garage och källare på vatten. Många av dem kände sig besvikna på kommunen – som de ansåg hade kunnat hjälpa till att förhindra översvämningarna, skriver Västerbottens-Kuriren.

Jennifer och Fredrik Lycksell flyttade till villan på Timotejvägen för 12 år sedan och hade aldrig kunnat tro att de skulle få hela garaget översvämmat av vatten.

Jennifer och Fredrik Lycksell flyttade till villan på Timotejvägen för 12 år sedan och hade aldrig kunnat tro att de skulle få hela garaget översvämmat av vatten.

Foto: Henrik Karmehag/Västerbottens-Kuriren

Umeå2020-11-03 20:27

Under tisdagen sken solen på den ljusblå himlen och på Västerslätt, närmast Tvärån, hade det mesta av vattnet sjunkit undan, men förödelsen var stor.

På Timotejvägen träffar Västerbottens-Kuriren Jennifer och Fredrik Lycksell som får hjälp av Jennifers pappa att städa upp det kaos som översvämningen lämnat efter sig. Ute på deras garageuppfart ligger trädgårdsredskap och leksaker och på ett släp slänger de genomsura kartonger och annat som gått förlorat.

– Allt som stod på golvet och en meter uppåt är förstört, nu känner vi att vi måste röja upp här, säger Jennifer Lycksell.

Det var vid 19-tiden på måndagskvällen som de såg hur vattnet i den översvämmade Tvärån började komma emot deras villa och de började få in vatten i sitt garage. Sedan gick det snabbt.

– Vi kände att det inte gav någonting att börja ösa bort vattnet med hinkar då det var sådana enorma mängder. Vi ryckte upp vår ettåriga dotter ur sängen och åkte hem till svärmor och sov där, vi kände att vi inte ville vara kvar och flydde fältet i stället, säger hon.

undefined
Jennifer och Fredrik Lycksell flyttade till villan på Timotejvägen för 12 år sedan och hade aldrig kunnat tro att de skulle få hela garaget översvämmat av vatten.

På tisdagsmorgonen städade de upp allt torkat gräs som följt med vattnet in i garaget och rensade och röjde bland förstörda prylar.

– Kläder, skor och gräsklippare har förstörts av vattnet, det här är något som man inte tror ska kunna hända, säger Jennifer Lycksell.

I huset bakom deras hus, på Klövervägen, är Bo Säfvenberg ute och städar upp i röran.

– Innan vattnet nådde till vårt hus såg vi att grannar efter gatan börjat få in vatten. När vi också fick det så ringde vi till SOS Alarm och det enda de kunde göra var att säga ”räddas det som räddas kan”. Man blir ju panikslagen när man ser hur vattnet börjar komma in, säger han och fortsätter:

– Vi fick in vatten i hobbyrummet, bastun och hallen vid trappen i källaren, men tvättstugan och gillestugan klarade sig. Länsförsäkringar hade redan skickat ut personal till grannhusen här så de var jättesnabba och duktiga på att hjälpa till.

undefined
Bo Säfvenberg visar hur högt vattnet gick upp efter översvämningen av Tvärån.

Det Bo Säfvenberg däremot är kritisk mot är kommunens agerande.

– De byggde ju vallar på andra sidan Tvärån, men varför gjorde de inte det åt det här hållet? Det var ju en sådan här översvämning för bara några veckor sedan också, varför har de inte ordnat brunnar eller byggt upp kullar vid ån sedan dess? Det här hade inte behövt hända.

I grannhuset bor Petra Öhgren, när VK går förbi håller hon och hennes svärfar Patrik Wennebro att skyffla undan vatten ur källaren. I den nyrenoverade källaren ligger det handdukar fulla golven och stora hinkar står på flera ställen.

– Ja här ser det ut som en krigszon, säger Petra Öhgren.

undefined
Petra Öhgren fick under tisdagsmorgonen hjälp av sin svärfar att skyffla upp vatten från golven. De öste ner vattnet i badkaret och sedan vidare ut genom fönstret.

Hon visar ett hemmabyggt hinder i plast och tejp som sitter i dörröppningen mellan badrummet och hallen.

– Det här satte vi upp i gårkväll när vi såg hur det började bubbla upp vatten ur avloppen för att det inte skulle ta sig ut i resten av källaren, säger hon.

Vid 20-tiden hade vattnet börjat trycka in hos dem och en timme senare insåg de att det inte gick att hålla emot längre. När VK välkomnats till källarplan blir vi rekommenderade att ha skor på oss – eller ta av oss sockarna – då det ligger kvar vatten på golvet i alla rum. Tapeter och golvmattor är dränkta i vatten och det är en uppgiven Petra Öhgren som vi träffar.

– Vi har pratat med grannarna och det är ganska många som är arga i dag. Vi var först så glada i går att vi hade klarat oss från översvämningarna, det här känns så tråkigt då det hade kunnat undvikas, säger hon.

undefined
Parallellgatorna Timotejvägen, Klövervägen och Blomstervägen drabbades alla av översvämningar. På tisdagsmorgonen var många av grannarna ute och röjde upp efter förödelsen.

Längs gatan ligger det slangar från vart och vartannat hus som pumpar ut mängder med vatten från källarna. Hos Lena Bengtsson står källarfönster öppna och en pump går på högvarv.

– Jag har haft två pumpar i gång hela natten. Jag började få in vatten vid 20.30-tiden i gårkväll och hann plocka bort julkartonger och sådant som man är rädd om. Men garderober och golv är förstörda. Det blir så otroligt dramatiskt när något sådant här händer, så man hinner inte tänka, man bara agerar. Man känner sig så maktlös också, hur mycket man än skyfflar och sopar så händer det ingenting, det bara kommer in mer vatten.

När VK pratar med boende i kvarteren är de många som yttrar sin besvikelse över att grusvallar inte byggdes på Västerslättssidan om Tvärån, vilket kommunen gjorde på den sida av ån som Rödäng ligger på.

– Vi byggde vallar på Rödäng, men vattnet steg för mycket och det var för stora massor, så det gav ingenting. Det höll bara emot en stund, sen rann vattnet över vallarna, så de fick ingen effekt, säger han.

Boende på Västerslätt anser att vallarna gjorde så att vattnet trycktes över från Rödäng till Västerslätt och gjorde att de fick översvämning i garage och källare, hade det gått att undvika?

– Nej, jag anser att det inte hade gått att undvika. Det var för stora volymer vatten som kom. Det slutade regna, men då blir det en fördröjning och vattnet stiger innan det svämmar över. Ingen av våra insatser hade förändrat det.

Det var översvämningar i Tvärån för bara några veckor sedan, hade inte kommunen kunnat åtgärda och förebygga så att det inte skulle hända igen?

– Man måste göra en lite mer långsiktig planering. Att klara av sådana vattenmängder som kom nu finns det ingen enkel lösning på, där behövs det ordentliga och förebyggande åtgärder. Långsiktiga åtgärder skulle kunna vara att rätta upp Tvärån, ha vallar kontinuerligt vid lågpunkterna och valla upp mot både Västerslätt och Rödäng. Men så här kortsiktigt kan vi inte göra så mycket mer än att se över dagvattenbrunnar och rensa de större inloppen rena från löv och kvist.

Om det kommer ett sådant här skyfall snart igen då, ska Rödäng- och Västerslättsborna bara förbereda sig på att de kan få översvämmade rum igen?

– Jag kan inte ta ställning till om man ska inhandla en pump eller liknande. Men sannolikheten att drabbas av sådana här översvämningar om någon vecka igen är väldigt liten. Det är ytterst ovanligt att det svämmar över så här, i den här omfattningen, det är säkert 40-årsintervaller vi pratar om då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!