”Har haft problem med halka på delar av den sträckan”

Efter söndagens olycka norr om Umeå, där en motorcyklist omkom, väcks återigen frågan kring halkiga vägbanor, så kallad blödande asfalt. ¨Vi har haft problem med halka på delar av den sträckan”, säger Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Det var på den här vägen, strax norr om Österå, som olyckan inträffade.

Det var på den här vägen, strax norr om Österå, som olyckan inträffade.

Foto: Hampus Råde/VK

Umeå2023-09-12 07:50

Det var strax före 19.00 på söndagskvällen som en motorcyklist körde av väg 364 i höjd med Österå, drygt tre mil norr om Umeå. Föraren, en man i 60-årsåldern, avled på platsen. Det rapporterar VK.

Den två mil långa sträckan mellan Kroksjö och Botsmark asfalterades förra sommaren. Olyckan inträffade strax norr om Kroksjö i höjd med Österå.

– Beläggningen har på vissa delar varit halkig sedan dess, och Trafikverket har varnat för halkig vägbana, säger en pendlare som VK talat med, och fortsätter:

– I kurvan där olyckan hände är det ett sådant där parti där det är halkigt, som jag bedömer det. Man ser det på vägen. Det är lite blankt i spåren där bilarna kör. Tänkt då med en motorcykel så behövs det inte mycket för att det ska glida iväg.

undefined
"Trafikverket har skyltat för halkig vägbana", säger en pendlare om den dödsolycka som inträffade strax norr om Österå (röda pricken).

Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket, bekräftar att de har haft problem med halka på delar av den sträckan, inte minst i juni när det blev varmt.

– Då fick vi blödande asfalt och tvingades akut behandla delar av sträckan med sand, för att få upp friktionen. Sedan dess har entreprenören mätt kontinuerligt längs sträckan och senast i augusti gjorde vi en spolning av vägen för att få bort överskottsbindemedel, säger Peter Jonsson och fortsätter:

– Senaste mätningen som gjordes där var den 2 september. Då fick vi så pass god friktion som kraven ställer på en sådan väg.

undefined
Peter Jonsson, presskommunikatör på Trafikverket, tillsammans med Magnus Holmqvist vid Umeåpolisen. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle.

Samtidigt har Trafikverket behållit skyltarna som varnar för halkig vägbana. Rekommenderad hastighet på sträckan är sänkt till 50 kilometer i timmen.

– Det är självklart tragiskt att olyckan sker, säger Peter Jonsson. Det är ingenting man vill jobba med, men det händer dessvärre och vi tar det på största allvar.

Fenomenet "blödande asfalt" är ett ganska vanligt problem. Vissa typer av asfalt är känsligare för värme än andra. Det är bindmedlet i asfalten, som heter bitumen, som frigörs och trycks upp mot ytan när det blir för varmt.

– Men då ska det bli väldigt varmt, vilket det var i juni, och det sker egentligen bara under de två första åren på en asfaltsväg. Det sker inte på en väg som är fem år gammal, säger Peter Jonsson.

undefined
Olyckan inträffade strax norr om Kroksjö i höjd med Österå.

Vid en liknande dödsolycka i juli 2022, då en motorcyklist omkom på E4 norr om Lövånger, listades blödande asfalt som möjlig orsak till olyckan.

Den gången revs asfalten vid olycksplatsen upp. Om det kan det bli aktuellt att riva upp delar av sträckan där söndagens dödsolycka inträffade är inte klart.

– Det vet jag inte i nuläget, säger Peter Jonsson.

Polisen har påbörjat sin utredning, ett arbete som är i sin linda.

– Platsen har undersökts och fordonet har tagits i beslag för undersökning, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson hos polisen.

Fakta

Blödande asfalt på vägen kan uppstå när man lägger ny beläggning på vägen, men ibland också på äldre beläggningar. En rejäl värmebölja kan innebära att bindemedlet mjukas upp, utvidgas och stiger upp i vägytan som svarta, blanka fläckar och blödningar. Det kan göra vägbanan hal, speciellt i samband med regn.

Som trafikant bör man vara särskilt uppmärksam vid ihållande värme och snabba väderomslag.

När det uppstått problem med friktion varnas trafikanterna via skyltning i väntan på en åtgärd. Det finns flera olika åtgärder att ta till. Man kan sopa bort grus och tvätta bort överskottsbindemedel med hjälp av vatten och högtrycksutrustning. 

Källa: Trafikverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!