Dödlig svampinfektion sprider sig snabbt

Den dödliga svampinfektionen Candida auris sprider sig snabbt i USA. ”Det har gått otroligt fort”, säger Constantin Urban, professor vid Umeå universitet. Men riktigt så illa som i tv-serien The Last of Us är det inte skriver VK.

– Det är mycket medieintresse nu för svampinfektioner, konstaterar Constantin Urban, professor vid Umeå universitet.

– Det är mycket medieintresse nu för svampinfektioner, konstaterar Constantin Urban, professor vid Umeå universitet.

Foto: Simon ohman jonsson inhousebyran

Umeå2023-04-29 15:00

I den aktuella tv-serien The Last of Us på HBO Max har världen drabbats av en pandemi där en svampinfektion förvandlar de smittade till zombieliknande varelser.

– Det är mycket medieintresse nu för svampinfektioner, konstaterar Constantin Urban, professor i immunologi på Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet.

Han forskar om vårt medfödda immunförsvar.

undefined
– Det är mycket medieintresse nu för svampinfektioner, konstaterar Constantin Urban, professor vid Umeå universitet.

– Sedan tycker jag att det är intressant med svampinfektioner eftersom de är så utmanande och vi har också förhållandevis lite forskning om det.

Nej, några svampinfektioner som förvandlar människor till zombier finns naturligtvis inte i verkligheten. Men det finns infektioner som kan göra människor mycket sjuka och som i värsta fall kan vara dödliga. Infektioner av jästsvampen Candida auris är en av dem. Den är svår att behandla och sprider sig snabbt i USA, från 1 471 registrerade fall år 2021 till 2 377 år 2022.

Vilka drabbas?

– Det är främst personer som har nedsatt immunförsvar. Det kan vara personer som är på sjukhus och är under behandling till exempel för cancer och som får cytostatika som ska bromsa tillväxt av cancerceller men som också trycker ned immunförsvaret. Friska med kompetent immunförsvar drabbas vanligtvis inte av svåra infektioner av svampar. Då är det mest ytliga infektioner som inte är livsfarliga.

Candida auris beskrevs första gången 2009. Dessbättre är den fortfarande relativt sällsynt. Sverige har bara haft två kända fall hittills.

Ett problem med Candida auris är att svampen är besvärlig att bli av med om den fått fäste i exempelvis en operationssal. Desinfektionsmedel som klorhexidin fungerar inte, utan man måste använda starkare medel.

Hur överförs svamparna?

– Oftast genom att de hamnar i ett sår eller att de finns på en kateter eller en kanyl och kommer in i blodcirkulationen på det sättet.

– Det blir blodförgiftning, sepsis. De kan sedan sprida sig och växa till i kroppen om patienten saknar ett kompetent immunförsvar. Det är den vanligaste och även farligaste komplikationen från just Candida auris.

undefined
Candida auris kan orsaka allvarliga svampinfektioner.

Vanligtvis tar det relativt lång tid innan man får definitivt provsvar om att en blodförgiftning orsakats av bakterier eller svampar. Samtidigt är det bråttom att få veta – för att snabbt sätta in rätt behandling: Antibiotika mot bakterier eller antimykotika mot svamp.

– Läkarna brukar börja med antibiotika, innan man får positiva provresultat. Men om det är en svamp, då blir situationen bara värre. Antibiotika dödar inte svamp, däremot dödar den nyttiga bakterier som är en del av mikrofloran som är en motvikt mot svamptillväxt. Dödar man av det med antibiotika blir det ännu lättare för svampen att sprida sig.

Svårigheten med svampinfektioner är att upptäckten kommer sent och att behandlingen därför sätts in sent.

– Därför är dödligheten högre jämfört med andra svåra infektionssjukdomar.

De flesta stammarna av Candida auris är resistenta mot azol, den vanligaste gruppen av antimykotika. Däremot fungerar echinokandiner som angriper svampens cellvägg.

Infektioner av Candida auris är som sagt ovanligt. Det finns andra svampinfektioner som är vanligare, som aspergillos. Den kan orsaka svåra lunginflammationer hos patienter med nedsatt immunförsvar.

Bakterier är en vanligare orsak till infektionssjukdomar, men Constantin Urban menar att man inte får negligera faran av svampinfektioner. Han säger att ungefär 10–15 procent av alla blodförgiftningsfall orsakas av svamp.

– Vi måste öka medvetenheten och jobba för att hitta snabbare diagnostik så att vi kan särskilja bakteriella infektioner från svampinfektioner. Det skulle hjälpa mycket. Det har blivit bättre de senaste åren. Läget är inte katastrofalt, men vi måste vara på tå.

Constantin Urban hoppas att hans forskning ska kunna inspirera till nya strategier för behandling.

– Om vi förstår bättre hur immunsystemet fungerar mot svampar, då kan vi använda de kunskaperna för att utveckla substanser som fungerar på liknande sätt.                                                                                                                                                                                                                                                                  

Jästsvampen Candida auris

Candida auris är en relativt nyupptäckt jästsvamp. Flera länder, dock ej Sverige, har under de senaste åren haft vårdrelaterade utbrott av denna svamp.

Infektion med denna svamp ses framför allt hos patienter med nedsatt försvar mot infektioner. 

Dessa patienterna riskerar mycket allvarliga infektioner med risk för dödlig utgång. 

Det är svårt att artbestämma svampen med traditionella diagnostiska metoder, vilket gör smittspårning och utbrottshantering mer svårhanterat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!