–Vi har inte löst några problem i dag men vi har öppnat ett fönster, säger landshövding Magdalena Andersson.
Krismöte om slakterisituationenDe 14 personerna som deltog vid mötet, bland annat LRF, Region Västerbotten, länsstyrelsen och bönder, var överens om att det är viktigt att grisnäringen och även småskalig djurproduktion kan slakta i närområdet.
– Vi diskuterade även möjligheterna att återskapa slakteriet och Region Västerbotten och länsstyrelsen informerade om de stödmöjligheter som finns, säger hon.
De kom även in på diskussioner om möjligheter att bedriva kooperation kring ett slakteri.
Brist på slaktare
Men även mer långsiktiga frågor diskuterades.
– Det finns ett uttalat behov av slaktare och vi kom in på möjligheterna till lärlingsutbildningar. Vi har många från andra länder som inte har arbete och man skulle kunna inventera om det finns erfarenhet på området. Det har gjorts på andra hålla i landet. Det är i så fall något som arbetsförmedlingen skulle stå för.
Bollen ligger nu hos aktörerna, hos de som har intresse av att få igång ett slakteri.
Mat i det offentliga
Ett annat spår berörde den regionala livsmedelsstrategin som tas fram av länsstyrelsen, Region Västerbotten och LRF.
– Vi diskuterade exempelvis om man kan bestämma mål om hur mycket av maten i det offentliga som ska vara lokalproducerad, säger hon.
Som bakgrund för diskussionen fanns en studie som tidigare LRF-ordförande Arne Lindström gjort. Han konstaterar i sin sammanfattning att slakteriets framtid styrs av vilken inriktning konkursförvaltaren väljer – att sälja det i sin helhet eller stycka det.
Han ser en omstart som det mest realistiska alternativet med tanke på tidsaspekten, men det skulle kräva att någon aktör har det engagemanget. Andra alternativ skulle innebära kapitalförstöring, förseningar och ytterligare investeringar.
Några konkreta besked om vad som ska ske gav landshövdingen inte.
– Bollen ligger nu hos aktörerna, hos de som har intresse av att få igång ett slakteri, säger Magdalena Andersson.