Den ende representanten från mer än halva Sverige

Socialdemokraten Erik Bergkvist är den enda Västerbottningen som har chans att ta en plats i EU-parlamentet. Och troligtvis blir han den ende från de sex nordligaste länen. Allra viktigast tycker han det är att jobba för mer samarbete mellan medlemsländerna. ”Det är så vi kan lösa de stora frågorna”, säger han.

Erik Bergkvist jobbar i dag vid Region Västerbottens kontor ett stenkast från busstationen i Umeå. Snart kan politiken ta honom till Strasbourg.

Erik Bergkvist jobbar i dag vid Region Västerbottens kontor ett stenkast från busstationen i Umeå. Snart kan politiken ta honom till Strasbourg.

Foto: Ulrika Nohlgren

Umeå2019-05-23 08:00

Sverige har 20 ledamöter i EU-parlamentet i dag. Om Brexit skulle genomföras var tanken att de skulle bli 21. Socialdemokraterna har fem representanter där och Erik Bergkvist står som fjärdenamn på listan.

Han har lång erfarenhet av arbete med regional utveckling. Det har han gjort i snart 13 år – numera är han ordförande i Region Västerbottens nya regionala utvecklingsnämnd.

– Mycket av medel och resurser på regional nivå kommer från EU. För mig, som representant härifrån, gäller det att vara med och se till att vi får bästa möjliga regelverk för den här regionen när det gäller fördelning av resurser. Det kan jag göra genom att berätta om de villkor som råder här.

undefined
Erik Bergkvist jobbar i dag vid Region Västerbottens kontor ett stenkast från busstationen i Umeå. Snart kan politiken ta honom till Strasbourg.

Finns pengar

Det finns fördelar att ligga i periferin i Europa. Som glest bebyggd region får Västerbotten i dag igen mer pengar från EU än många andra delar av Sverige, via gleshetsbonus, betonar han. För Övre Norrland handlar det om en miljard kronor extra under programperioden 2014–2020.

Han påpekar att det faktum att Norrbotniabanan nu är inne i EU:s system för järnvägar gör att en stor del av finansieringen kan hämtas från EU. Det sätter också press på Sveriges regering att bidra.

Kan vi inte hjälpa till att lyfta de fattigaste delarna kommer vi att få spänningar som inte är till gagn för någon – det brukar sluta olyckligt.

Han poängterar också att det finns andra fördelar för norra Sverige som man sällan pratar om.

– Vi är ett av de mest exportberoende länderna i världen. Vi är beroende av att handla utan handelshinder och via EU får vi hjälp att landa handelsavtal. Exempelvis finns nu ett avtal med Japan som Sverige inte kunde ha lyckats få till utan EU:s hjälp. Många jobb skulle inte finnas här utan EU.

Minska spänningar

Men viktigast tycker han det är att EU:s medlemsländer samarbetar för att lyfta utvecklingen i alla regioner. Även om vi i Sverige generellt får tillbaka mindre av avgiften än vi betalar till EU.

– EU måste hålla ihop och för att göra det måste vi ta ansvar för att utveckla och ge alla regioner samma förutsättningar. Kan vi inte hjälpa till att lyfta de fattigaste delarna kommer vi att få spänningar som inte är till gagn för någon – det brukar sluta olyckligt.

Han tillägger:

– EU har lyckats med målet att ha fred i 64 år. Det bygger på att vi jobbar gemensamt med utveckling. Det är också naturligt i en organisation där man vill utvecklas, att ett av de rikaste länderna är med och bidrar mest.

För utvecklingens skull anser han också att man i EU inte ska konkurrera genom att dumpa löner och sociala villkor. Han hänvisar till att Stefan Löfven (S) 2017 bjöd in medlemsstaterna till ett toppmöte om sociala frågor – kallad sociala pelaren. Det handlar om ökad social välfärd och rättvisare arbetsvillkor. En fråga som faktiskt politiserats i svensk debatt då den kritiserats från högerhåll. En stor fråga i EU är nu hur den sociala pelaren ska utvecklas framöver.

Klimatfrågan viktig

Erik Bergkvist tror också på mer samarbete mellan länderna i Europa, framför allt när det gäller klimatfrågor.

– Inget land kan göra detta själv. Det krävs gemensamma överenskommelser, säger han.

Klimatfrågan kommer också att vara den viktigaste frågan för Västerbotten framöver – spår han.

– Den påverkar oss mer och snabbare här i norr. När jag växte upp var det någon jäkla ordning på vintern. Nu är vädret mer instabilt. Klarar vi inte klimatet är det klart – det blir inget mer.

Han ser inga problem med att Sverige ligger steget före i omställningen.

– Vi möts med respekt och intresse. För vi har gjort rent framför egen dörr. Med goda exempel vinner vi förtroende.

Genom att byta teknik tror han att Sverige får konkurrensfördelar.

Hur ser du på att behöva rösta i partigruppen och inte nödvändigtvis socialdemokratiskt?

– All politik är kompromiss. Partierna i gruppen är olika men vi är överens om grundläggande saker. Egentligen är det jämförbart med riksdagen – inte heller där får man alltid som man vill.

Vilken är din egen hjärtefråga?

– Jag jobbar intensivt med de regionala flygplatsernas möjlighet att överleva.

Men motsäger det inte arbetet med klimatet?

– Det är ingen motsägelse. Om inte alla regioner får möjligheter att utvecklas så får vi inte med oss folk i klimatarbetet. Vi är beroende av flyg och bil här – kanske kan man ställa högre krav där det finns alternativ. Flyget är miljöovänligt nu, liksom tåget var när det drevs av kol. Det måste till en teknikutveckling av flyget som gör det miljövänligt.

Engagera partier

Det är ett ansenligt geografiskt område Erik Bergkvist ska representera ifall han blir invald.

Enligt statsvetaren Magnus Blomgren i Umeå är avståndet mellan politikerna i EU och dem de representerar en anledning till att intresset för EU-politik är lägre än för det nationella, regionala och lokala.

Hur ska man kunna förändra detta?

– Det handlar om att försöka tillbringa mycket tid i området och skapa bra kontakter. Man måste även engagera de lokala partiorganisationerna.

undefined
Klimatfrågorna och den sammanhållande EU-politiken blir viktiga i parlamentet framöver. Det tror Erik Bergkvist (S).

Finns skillnader

Ett annat problem som Magnus Blomgren påpekar är att det görs för lite politik av EU-frågor i Sverige.

Erik Bergkvist tycker sig skönja en förändring där.

– Ja, men jag tycker nog att det händer nu. Under Socialdemokraternas partikongress har jag aldrig tidigare varit med om en sådan tydlighet när det gäller frågan om att vi är en del av EU. Vi har många frågor vi vill driva i Europa, säger han.

Han räknar upp sociala frågor, klimatfrågor och att jobba för att hålla ihop Europa.

– Här finns tydliga skillnader mellan höger, vänster och högerextrema, säger han.

Eriks val

Sociala reformer eller den inre marknaden?

Sociala reformer. Vi får ingen fungerande inre marknad utan dem.

Umeå eller Norsjö?

Jag är född och uppvuxen i Norsjö och det kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta.

Miljösatsningar eller industrisatsningar?

Vi måste göra fler miljösatsningar, men gör vi dem på ett klokt sätt kommer de att öka vår konkurrenskraft. Gör man industrisatsningar i dag är det top notch miljöteknik som gäller – det är självklart för mig.

SSU kravall eller LUF?

(Skratt) Jag var med och bildade SSU kravall en gång i tiden. Vi var 14-15 år. Det var inte frågan om att göra något helsike utan att göra något som stack ut. Jan Marklund – numera företagare i Skellefteå – färgade håret rött med SSU-bokstäver i gult.

Europeiska migrationspolitik eller svensk?

Europeisk. Inget land kan lösa det här själv. Det är ingen EU-fråga, men Sverige ville att EU skulle få den här befogenheten för att kunna hantera stora flyktingströmmar. Det måste gå att lösa.

Svenska kronan eller euro?

Euro. Det finns ju en folkomröstning så det skulle väl kräva lite opinionsarbete i så fall. Vi skulle slippa stora fluktuationer i valutan med euro. För det första är det då svårare att förutse hushållsekonomin när du har en liten valuta som kan röra sig mycket. Det andra är att handeln skulle ske smidigare. Det tredje är att vi hamnar utanför de stora ekonomiska besluten som euroländerna tar. Vid Brexit är det bara vi och Danmark kvar utanför euron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!