Däcktrucken innebar kläm- och tipprisk

Motorcentralens anmälan kring dödsolyckan den 11 september har kommit in till Arbetsmiljöverket. Där framgår att den däcktruck som 24-årige Lucas Almvall använde kan innebära kläm- och tipprisk med allvarlig personskada, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Till vänster: Handstaplare Alpha, den modell av handdragen höglyftande däcktruck som välte över Lucas Almvall. Däcken till höger är tagen från ett annat tillfälle.

Till vänster: Handstaplare Alpha, den modell av handdragen höglyftande däcktruck som välte över Lucas Almvall. Däcken till höger är tagen från ett annat tillfälle.

Foto: Smålands Truck AB

Umeå2019-09-19 15:46
undefined
Till vänster: Handstaplare Alpha, den modell av handdragen höglyftande däcktruck som välte över Lucas Almvall. Däcken till höger är tagen från ett annat tillfälle.
Umeå: Företagets vd om dödsolyckan – ”Det värsta som hänt oss”Flera kan ha blivit vittnen till dödsolyckan i Umeå24-årige Lucas dog på sin praktik

VK har tagit del av Motorcentralens anmälan till Arbetsmiljöverket gällande dödsolyckan den 11 september när 24-årige Lucas Almvall från Umeå förolyckades.

Anmälare är Niklas Swanemar, ekonomichef på Motorcentralen, som sammanfattar händelsen så här:

Handdragen höglyftande däcktruck välter med stativet lyft över praktikant.

Kläm- och tipprisk

Vidare i anmälan har Motorcentralen skickat med ett utdrag av introduktionen till däckverkstan som till största del innehåller riskbedömning av arbeten inom däckavdelning. Där står bland annat:

"Alla som arbetar i verkstan ska ha gått igenom instruktionerna för de handdragna hotelltruckarna samt signerat att man tagit del av informationen. Dessa maskiner innebär kläm- och tipprisk som kan innebära allvarlig personskada. Särskilda instruktioner finns för detta och gås igenom separat. Denna instruktion signeras av anställd och företaget efter genomgång."

I anmälan framgår inte om Lucas Almvall, som var praktikant på företaget, hade tagit del av informationen samt skrivit under att han gjort så.

– Som du säkert förstår kommenterar vi inte en pågående utredning, säger Niklas Swanemar till VK.

undefined
Tre olika utredningar görs för att utreda den tragiska dödsolyckan.

Inget kortkrav

Huvudskyddsombudet på Motorcentralen har tidigare berättat för VK att det inte krävs något truckkort för att köra staplaren. I samma artikel säger han att praktikanten dock hade fått en intern utbildning för att hantera fordonet.

I anmälan finns också en beskrivning av däckstaplaren av märket Hoeix 1000/4500, som var den maskintyp som välte.

Där står att handstaplaren är avsedd för lyft och transport av däck på hårda och plana golvytor.

Utan anmärkning

Maxlyft är 200 kilo vid 30 centimeters tyngdpunktsavstånd.

Under rubriken användning står också: "Handstaplaren får endast användas av utsedd personal som instruerats i handhavande och lämpliga föreskrifter."

Besiktning av Däckstaplare Hoeix 1000/4500 (tillverkad 2010) utfördes utan anmärkning bara en vecka innan olyckan, den 5 september 2019. Nästa besiktning är satt till juli 2020.

”Samarbetar”

I Motorcentralens anmälan till Arbetsmiljöverket finns också ett foto på ”typ-plåten” på den aktuella lastaren, där står: "Staplaren skall alltid köras med sänkta gafflar utom vid själva staplingen."

I tisdagens VK sa Motorcentralens vd Mikael Eriksson att "det här är det värsta som hänt oss" och fortsatte:

– Jag kan inte i media berätta något om hur olyckan gått till. Jag vill inte föregå polisen och Arbetsmiljöverket, däremot samarbetar vi naturligtvis med dem.

Mattias Wennberg//Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!