Elias, som i verkligheten heter något annat, bor inom funktionshinderomsorgen i Umeå. Han är 25 år, multisjuk och lider bland annat av astma och diabetes.
Förra torsdagen blev han sjuk och fick svårt att andas. Han hade också hög feber, 39-40 grader.
Elias klarar sig rätt bra själv och har ett boende med en gemensam grupplokal och personal som kan hjälpa till vid behov. Han brukar försöka klara det mesta själv och svarar ofta "det är bra" när han får frågan om hur han mår. Det gjorde han även denna gång.
– Det sa han till mig också men när jag frågade om han verkligen mådde bra så sa han som det var. Han mådde riktigt dåligt, säger mamman.
Hon är arg och besviken på boendet som hon upplever inte tog hennes son på allvar, och givetvis också ledsen och orolig för hur det ska gå för sonen. Hon vet inte om han kommer att överleva.
Sonen blev sjukare och sjukare och fick allt svårare att andas. När mamman frågade hur hög feber han hade visade det sig att termometern som användes inte fungerade.
Elias sa att han inte kunde andas. Han steg ändå upp för att försöka äta. Det behövde han eftersom han har diabetes. Sjuksköterskepatrullen kollade hans andningsfrekvens och då sa han att han fortfarande inte kunde andas.
– Men de negligerade honom. Det gjorde de även till mig när jag berättade detta. Sedan ringde doktorn och sa att jag bara överdrivit.
I tisdags testades han äntligen för covid-19 och dagen därpå fick han ett positivt besked. Han var smittad.
– Jag frågade om de kunde garantera att han inte skulle kvävas under natten. De kunde de inte så han for in till infektionskliniken. På torsdagen blev det kritiskt och han skickades till intensiven.
Mamman får, på grund av de restriktioner som finns, inte besöka Elias men hon har talat med personalen på intensiven och vet att läget är stabilt. Han har sövts ned och har blivit intuberad, fått andningshjälp.
Det stöd hon har fått via sjukhuset är mamman nöjd med men hon är väldigt missnöjd med agerandet från funktionshinderomsorgen.
– De har inte lyssnat på Elias. När jag pratade med dem lät det som om de tyckte att de gjort det de skulle men det har de inte.
Mamman har gjort en Lex Sarah-anmälan, men hon har varit osäker om hon ville berätta om det som hänt eftersom hon är rädd att Elias, om han överlever sjukdomen, kommer att behandlas sämre än tidigare av omsorgspersonalen. Hon väljer dock att berätta om det som hon upplever att hennes son har utsatts för, eftersom hon inte vill att fler ska behöva hamna i samma situation.
Varför det dröjde så länge innan just Elias testades för covid-19 och fick hjälp kan ansvarig personal inte svara på. De hänvisar till sekretessen. Men de uppger att det ska finnas termometrar i alla verksamheter. Enligt mamman fungerade dock inte termometern som den skulle.
– Endast patienter som är i behov av vård på sjukhus för luftvägsinfektion samt vårdpersonal i prioriterad verksamhet är aktuella för provtagning, säger verksamhetschefen Malin Björkman.
Det beror på från fall till fall om de som visar symptom testas.
– Det är regionen som avgör om någon ska testas, säger hon.
De som bor i funktionshinderomsorgen räknas som om de bor i sitt eget hem. Därför kan det inte införas besöksförbud i boendet. Men både personal och andra i boendet får nu stöd och information om det som hänt.
För de boende inom funktionshinderomsorgen ser situationen väldigt olika ut. Det kan handla om gruppbostäder med gemensamma utrymmen men även servicebostäder eller boendestöd inom hemtjänsten.
I Elias fall handlade det om ett serviceboende, ett så kallat satellitboende inom LSS. Det kan vara omkring 3-4 personal per dag som varit i kontakt med Elias innan han fick hjälp.
Någon testning kommer dock inte att ske ifall personalen inte uppvisar någon symptom.
– Har inte personalen symptom finns det enligt regionen ingen anledning att testa, säger Malin Björkman. Det är regionen som avgör om smittspårning ska ske.
Personalen har fått stöd och hon säger att det är tur att de i Umeå har hunnit förbereda sig då de jobbat igenom de rutiner som finns. Att sätta andra boende i karantän görs inte enligt rutin. Flera av de boende skulle må väldigt dåligt av en karantänsituation. Däremot vidtas striktare åtgärder på boendet för att förhindra smittspridning.
Efter att ha läst artikeln på fredagskvällen har Monica Wahlström, som är socialdirektör i Umeå kommun, hört av sig till VK.
– Vi har sett över hur situationen har hanterats, och kan inte se att vi har hanterat det på något felaktigt sätt. Det är naturligtvis väldigt tråkigt att vi har en brukare som är drabbad. Vi har gjort på det sätt vi ska, och följt våra riktlinjer. Personalen har arbetat utifrån våra planer, och dessutom ser vi kontinuerligt över hur vi ska hantera frågor kring covid-19. Det är viktigt att säga det, för jag vill inte att någon inom omsorgen här i Umeå ska känna oro. Man kan vara trygg med vår omsorg, och vi har ett gott samarbete med sjukvården i frågor runt corona, säger hon.
Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren