"Den grundläggande viljan med broderi är att utsmycka"

En nybörjare i broderi ska inte behöva tappa bort sig bland franska knutar, langetthjul eller kedjesömmar. Även om brodöserna i Täcklebo Broderiakademi Umeå värnar om att bevara hantverkets tradition menar de att de inte finns några regler inom hantverket. Allt man behöver är nål, tråd och en vilja att utsmycka, skriver VK.

Emma Ewadotter är vice ordförande i Täcklebo Broderiakademi. Under världsbroderidagen var hon och flera medlemmar ut föreningen på plats på Gammlia för att låta allmänheten testa på broderi.

Emma Ewadotter är vice ordförande i Täcklebo Broderiakademi. Under världsbroderidagen var hon och flera medlemmar ut föreningen på plats på Gammlia för att låta allmänheten testa på broderi.

Foto: Henrik Karmehag

Umeå2022-08-04 16:00

Under världsbroderidagen mötte VK medlemmar ur Täcklebo Broderiakademi Umeå. Dagen till ära har föreningen bjudit in allmänheten till att göra ett ATC, eller ett "artist trading card" som det står för. Det är egenbroderade kort som samlas och byts bort, precis som man gjorde förr med samlarkort på filmstjärnor. Men det går lika bra för deltagarna att skapa vad som helst.

– Den grundläggande viljan med broderi är att utsmycka. Man behöver inte göra på ett sätt. Ibland blir det lösryckta strukturer och ibland blir det väldigt flytande former. Man tränar sin fantasi och låter det komma intuitivt, säger Emma Ewadotter, vice ordförande i Täcklebo Broderiakademi.

Hon tar fram sin dekorerade kamouflagejacka för att ge några exempel. På ryggen har hon broderat in "Bråkstake" ovanför ett hopplock av färgglada blommor, former och streck.

– Det är meditation med nålen i hand. Det händer något med tanken när händerna jobbar, säger hon.

undefined
Tyra Engström Öjeryd och Engla Björkholm broderade varsitt ATC under tillställningen.

Föreningen som bildades av textilkonstnären Elsa Agelii fokuserar på fritt broderi, alltså sådant som inte är bundet till en viss teknik eller en viss mängd trådar. Men flera utav medlemmarna lärde sig tidigt om franska knutar, langetthjul och kedjesöm i skolan.

– Jag gick förskolan 1953. Då broderade vi varsitt förkläde som vi sedan skulle ha på oss på fredagar när vi bakade inför lördagsfikat. Jag har fortfarande kvar det i dag, säger Karin Engström, självutnämnd broderinörd och medlem i Täckelbo Broderiakademi Umeå.

Mycket har förändrats sedan Karin Engström gick i förskolan. Intresset för broderi har kommit och gått, men nu upplever dagens deltagare att fler vill brodera.

– Det finns en vilja att ta tillvara på det man har, säger Emma Ewadotter.

Tyra Engström Öjeryd och Engla Björkholm är med och gör varsitt ATC under världsbroderidagen. Även de tycker att intresset för broderi och allt annat textilarbete har vuxit.

– Det är mer poppis att återanvända och att göra egna kläder och sånt, säger Tyra Engström Öjeryd.

undefined
Emma Ewadotter visar upp kamouflagejackan som hon har ägnat mycket tid åt att brodera på. Ryggen är prydd med ordet "Bråkstake".

Själv tror hon inte att broderi är något för henne.

– Jag är inte så bra på det.

– Men du har inte försökt heller, säger Karin Engström.

Engla Björkholm tycker också att broderi är för pilligt. För henne är det snarare virkning som gäller.

– Men man känner sig lite som en tant när man gör det, säger hon.

Sett till medlemmarna i Täcklebo Broderiakademis lokala förening verkar det som att majoriteten av de som broderar är äldre kvinnor. Men Emma Ewadotter välkomnar och uppmuntrar alla.

– Det skulle vara kul med fler män till exempel!

undefined
När Karin Engström gick på förskolan skulle alla i klassen brodera varsitt förkläde. – Jag har fortfarande kvar det idag.

Fakta

TIPS TILL NYBÖRJAREN

– Var inte rädd! Man kan inte göra fel.

– Om du behöver inspiration finns det mycket konton dedikerade till broderi på sociala medier.

– Hitta en bit tyg, trä tråden genom nålen och testa dig fram innan du ger dig på tekniker.

.

.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!