Brita Winsa vill först inte gå med på att hon godkänt testen men ändrar sig och säger till VK:
– Öhhm. Just det nu ska vi se här. Får jag fundera lite grann. Det kom en förfrågan har jag för mig från universitetet om det var så att vi kunde ta några prover på studenter som skulle få resa hem. Jag tror att det var 20 stycken, svarar Winsa på frågan om de låtit studenterna testa sig i infektionsmottagningens regi.
Senare medger Winsa att det var hon som tog beslutet.
– Vi behöver liksom göra undantag ibland. Det här är alltså studenter som har varit borta länge hemifrån. Det är viktigt att vi har utländska studenter som kommer till vårt universitet, säger hon.
Vid infektionsmottagningen har beskedet tidigare varit att ingen ska kunna ta sådana här tester där, trots att många har frågat, både universitetsstuderande och andra varav en del har saknat svenska personnummer.
– Vi har haft människor som stått och gråtit. En del har varit desperata och försökt komma hem för att bland annat begrava anhöriga, säger en anställd som VK talat med.
Även infektionsmottagningens egen personal har behövt få test för friskhetsintyg men nekats. Svaret har varit solklart, ingen ska ha kunna utnyttja regionens resurser så, labbet ska inte belastas.
Cecilia Nordenson, som är ordförande i länets läkareförening, menar att Winsas agerande är mycket tveksamt, att detta inte är någonting som regionen ska blanda sig in i.
– Jag tycker att det här låter väldigt tveksamt. Antingen ställer regionen upp med den här typen av intyg på vissa premisser. Och då ska det vara tydligt och klart. Vad är det som gäller eller så låter man helt enkelt bli. Det får inte vara något godtycke i det här, säger hon till VK.
Hälso- och sjukvårdsdirektörens bedömning var att de, som universitetssjukhus, också har ett ansvar för studenter som kommer till Umeå och att det vore orimligt om de som region och sjukvård skulle göra det omöjligt för människor att komma hem.
– Det rörde sig om ett 20-tal individer och vår bedömning var att det kunde klaras av utan att detta skulle påverka vården på något vis. Ingen patient har blivit drabbad på grund av detta.
Det håller dock inte personalen på infektionsmottagningen med om. De att detta ledde till dels en administrativ belastning, dels hanteringen av proverna.
– Det här är alltså friska individer som skulle resa hem. Och sedan ska våra läkare sitta på arbetstid, som tas från den övriga vården från riktigt sjuka människor, och skriva reseintyg.
Provtagningen gjordes samtidigt som smittskyddet avrådde från resor till och med inom regionen.
– Det var klart att smittskyddet var involverad i det här också. Det är ju inte så att folk har slutat att resa överhuvudtaget. Jag tror att det här var studenter som hade varit borta hemifrån länge och som skulle kunna få möjlighet att åka hem, säger Brita Winsa.
VK skriver också att Personal på infektion berättar hur restriktiva de har fått vara tidigare under året trots att länsbor har varit i kontakt med dem och haft väldigt angelägna och ömmande skäl till att få hjälp med friskhetsintyg för att exempelvis resa till utlandet för begravningar.
Brita Winsa kommer ihåg att de hade den diskussionen tillsammans med smittskyddet. Det Region Västerbotten gjorde var att de hjälpte dessa studenter med att ge dem tillfälliga reservpersonnummer.
– Enda möjligheten för personer utan svenskt personnummer att testa sig är att de får hjälp med ett reservnummer och provtas med analys på vårt labb. Ingen privat utförare har den förmågan, menar Winsa.
När VK frågar om det verkligen är så svarar Brita Winsa:
– En privat utförare kan inte utfärda tillfälliga personnummer. Själva testet kan andra ta.
Winsa säger också att studenterna, så vitt hon vet, fick betala standardkostnaden för medicinska intyg – 1500 kronor.
Enligt en anställd så upplevde de att de tvingades att särbehandla dessa studenter. Anställda kommer inte heller i framtiden att få ta emot ömmande fall.
Monica G Engström/VK