Han spår att trenderna i samhällsutvecklingen kommer att få flera konsekvenser för företagen.
– Man kan inte räkna med att man får tag i en färdigutbildad person som arbetar med samma sak resten av livet. Man spår att de som är unga nu kommer att ha 8–13 jobb i livet och byta arbetsplats ofta. Förr letade man en försörjning. Det gör man inte nu. Jobbet handlar även om frihet och självständighet, säger han.
– För företag är det jobbigt att veta att de man anställer kanske bara jobbar några år. Dessutom kanske man utbildar personen utan att veta om den stannar, säger han.
Handlar inte om pengar
En annan trend är att pengar inte är en lika viktig faktor för de yngre på arbetsmarknaden i dag.
– Företagen tror fortfarande att pengar är viktigast men jobb handlar inte längre om överlevnad.
Hittills har man helt litat på att det offentliga löser utbildningssystemet, men det är svårt när förändringarna går så snabbt.
Istället vill man ha bra kollegor, man vill göra skillnad i livet och arbetsmarknaden är global.
– Jag tror vi kommer att gå emot att det är mer ok att vara mångsysslare, mer ok att inte jobba heltid, att skola om sig i 40-årsåldern, jobba hemifrån, starta eget vid sidan om, ta tjänstledigt i perioder och familjen kommer att bli viktigare. Att vara en attraktiv arbetsgivare blir allt viktigare, säger han.
– Allt det här kommer att påverka arbetsmarknaden och företagen måste ta hänsyn till det. Jag tror inte att företagen riktigt ställt om till det än, säger han.
Nya stöd
Han tror inte att man kommer att kunna räkna med att hitta en ingenjör med fem års erfarenhet. Man kan behöva utbilda en person eller så måste man locka över dem från andra företag..
– Hittills har man helt litat på att det offentliga löser utbildningssystemet, men det är svårt när förändringarna går så snabbt.
Han tror även att studiestödssytemet kan behöva göras om så att det även är möjligt att ta entreprenörslån vi CSN.
– Jag vill förstås att fler företag startar. Det är i de små och medelstora företagen jobben kommer att skapas.
Mellanjobb försvinner
Det finns några branscher där han tror det kommer att bli svårt att hitta jobb framöver; journalist, fotograf, kommunikation och reklam där det finns konkurrens.
– Det är populära jobb men många utbildar sig också inom dessa områden, säger han.
Butikssäljare är ett yrke där det kan bli överskott om några år eftersom mycket handel flyttat till webben.
Datavetare, systemvetare, civilingenjörer, läkare, lärare och vårdpersonal kommer det att råda brist på. Liksom byggare, kockar, ledare och personal i kreativa yrken.
– Man tror också att de enkla och de avancerade jobben kommer att finnas kvar. Det är mellanjobben som försvinner, sådan som går att automatisera exempelvis redovisningsekonom, säger han.