Händelsen tog sin början på en högstadieskola i Umeå. Den 13-åriga flickan hade hamnat i konflikt med några andra tjejer efter ett inlägg på sociala medier.
– Min dotter ringde mig från skolan och var rädd. Jag sa åt henne att prata med en lärare eller någon annan vuxen för att se om de kunde försöka lösa konflikten. Det verkade inte så allvarligt just då, berättar mamman för VK.
Hennes dotter blev sedan uppsökt av ett gäng tjejer vid Stadium i centrala Umeå senare under onsdagen. De tog sedan med sig henne ner till Vänortsparken, uppger mamman.
– De hade även ringt dit flera kompisar från andra skolor. Riktiga gängfasoner.
När mamman sedan berättar om vad hennes dotter utsattes för i Vänortsparken har hon svårt att hålla känslorna tillbaka. Mamman uppger att hennes dotter bland annat blev slagen, sparkad och spottad på.
– De försökte även stjäla saker ur hennes väska samtidigt som de filmade alltihop och sedan lade ut det på sociala medier, berättar mamman.
Hennes dotter hade enligt mamman en kompis med sig som försökte ingripa, men då hade tjejgänget gått emot henne istället.
En av de sakerna som upprör mamman mest är att ingen ingrep för att stoppa misshandeln.
– Det jag nästan tycker är mest fruktansvärt är att det här kunde hände mitt på blanka dagen i centrala Umeå. Och att ingen gör någonting. Att ingen ingriper. Folk gick bara förbi. En cyklist hade stannat och frågat det här gänget om vägen samtidigt som det pågick. Min dotter berättade även att det pågick något studentfirande i parken samtidigt. Men ingen gjorde någonting, berättar mamman.
Misshandeln upphörde till slut och mamman blev då kontaktad av sin dotter och hon skjutsade henne till vårdcentralen för att dokumentera hennes skador.
– När hon ringde hörde jag direkt att det var något som hänt. Hon kunde knappt prata och var så otroligt skärrad och ledsen.
Via flickans skola polisanmäldes senare misshandeln. Flickan själv ville dock inte att polisen skulle kontaktas – på grund av rädsla.
Hur vanligt förekommande det är att unga personer misshandlas, filmas och att det sedan läggs ut på sociala medier, är svårt att säga, enligt polisen.
– Jag har svårt att uttala mig om att det skulle vara en trend i Umeå eller hur vanligt det är är då det inte är något vi för statistik på. Men det jag kan säga är att det förekommer i ärenden. Jag skulle säga att det är aningen mer frekvent förekommande nu än för ett par år sedan, säger Karin Svedberg, chef för polisens ungdomsgrupp i Umeå.
Mamman berättar att hon varit i kontakt med flera andra föräldrar vars barn varit med om likartade händelser, där olika personer stått för misshandeln.
– Jag har ungefär tio videor på min telefon där barn misshandlar barn brutalt med tillhyggen. Det är fruktansvärt att se barn som ligger på marken och blir brutalt misshandlade.
VK har tagit del av ett par filmer där man ser minderåriga personer misshandla andra, bland annat med tillhyggen. I många av fallen är det flera personer mot en.
Vidare berättar mamman att hon varit i kontakt med både polis, socialtjänst och skolan för att försöka uppmärksamma problemet.
– Från polisen och socialtjänsten har jag inte hört så mycket. Polisen lägger ju ned utredningarna eftersom det handlar om minderåriga och skickar det vidare till socialtjänsten. Men vad händer sedan? Är det någon som tar tag i problemet? frågar sig mamman.
Hon hoppas nu att föräldrar kan gå samman och anmäla varje händelse så det landar på socialtjänstens bord.
– Vi måste göra något. Någon måste göra någonting. För någon kommer att ha ihjäl ett barn en vacker dag om det här fortsätter. Det är så pass brutala misshandelsfall det handlar om, säger mamman.
Karin Svedberg är chef för polisens ungdomsgrupp i Umeå.
– Det jag kan bekräfta är att det inkommit en anmälan om misshandel i centrala Umeå under onsdagseftermiddagen. Det rör sig om minderåriga personer som ska ha misshandlat en minderårig person. Några detaljer kommer jag inte att lämna överhuvudtaget i det här läget med tanke på de inblandades låga ålder och förundersökningssekretess.
Vidare berättar Karin Svedberg att polisen är en av de aktörer i samhället som måste jobba mot problemet. Hon beskriver att det handlar om händelser som är svåra att förebygga och att föräldrars och skolans roll därför blir extra viktig.
– Det vi gör från polisen är att vi försöker skapa en relation till ungdomarna så de har förtroende nog att vända sig till polisen om det händer någonting. Vi tar det här på stort allvar, men kommer det inte till vår kännedom är det svårt att utreda den här typen av händelser. Polisen vill motverka allt vad så kallad tystnadskultur heter. Därför är det viktigt att polisen, föräldrar och andra vuxna hjälps åt, säger Karin Svedberg.
Gällande mammans frustration att inget verkar hända när polisen skickar utredningar vidare till socialtjänsten med anledning av de inblandades låga ålder, så säger Karin Svedberg:
– Vi tittar hur varje specifikt ärende ser ut och om de inblandade personerna är straffmyndiga eller inte. Är de inte det så är det till stor del socialtjänstens ansvar att plocka upp de här individerna. Vi håller även orossamtal med ungdomar utan att det behöver bli någon rättslig påföljd. Vi jobbar relationsskapande och försöker inge förtroende.
Om det finns några misstänkta för misshandeln i Vänortsparken i onsdags vill polisen inte gå in på. Detsamma gäller den våldsanvändning som förekommer i filmerna.
– Ingen ska behöva bli utsatt för det här och det är något vi tar på stort allvar. Jag tänker dock inte kommentera några konkreta detaljer med hänsyn till de inblandades låga ålder, säger Karin Svedberg och lägger till.
– Jag vill trycka på föräldrarnas ansvar att försöka, i den mån det är möjligt att prata med sina ungdomar om hur de använder sina telefoner. Och om konsekvenserna av att sprida saker i sociala medier. Föräldrarna måste försöka skapa någon slags inre kompass hos sina ungdomar om vad som är rätt och inte.