Obehörig läste Elofssons journal efter stroken

När skidprofilen Per Elofsson fick en stroke så vårdades han på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. En obehörig sjukhusanställd snokade då i hans patientjournal. När hon konfronterades medgav hon att hon tittat i journalen av nyfikenhet, och hon fick en tillrättavisning. Men Per Elofsson fick inte veta att en obehörig hade läst hans journal, inte heller anmäldes intrånget – och händelsen diariefördes ett år efteråt. Det skriver
.

”Ingen från vården har informerat mig”, säger Per Elofsson som fick kännedom om intrånget först när Västerbottens-Kuriren kontaktade honom. Foto: Torbjörn Jakobsson/VK.

”Ingen från vården har informerat mig”, säger Per Elofsson som fick kännedom om intrånget först när Västerbottens-Kuriren kontaktade honom. Foto: Torbjörn Jakobsson/VK.

Foto: Norran

Umeå 2019-10-30 21:15
undefined
”Ingen från vården har informerat mig”, säger Per Elofsson som fick kännedom om intrånget först när Västerbottens-Kuriren kontaktade honom. Foto: Torbjörn Jakobsson/VK.

- Ingen har informerat mig. Det är första gången jag hör talas om det, säger Per Elofsson när VK tar kontakt med honom.

Per Elofsson kom in akut med ambulans till Norrlands universitetssjukhus för ett drygt år sedan. Han vårdades under en vecka på NHHC, neuro-huvud-halscentrum, och blev sedan utskriven.

Per Elofsson om stroken: ”Jag var som ett paket”

Medan han var på sjukhuset hade en obehörig person, en anställd vid en klinik som inte hade med Elofssons vård att göra, tittat i hans patientjournal. Personal på NHHC upptäckte intrånget ett par veckor senare. I samråd med en chef på NHHC anmäldes det till verksamhetschefen vid den klinik där dataintrånget hade ägt rum.

När personen blev konfronterad så erkände hon. I händelseanalysen för personuppgiftsincidenten, som VK har tagit del av, sägs det: ”Hon hade erkänt att hon gjorde det av nyfikenhet. Hon vill se att det verkligen var den hon trodde.”

På den klinik där kvinnan arbetar togs ärendet vidare. De hade ett ”korrigerande samtal” med kvinnan.

Sjukvårdsdirektören: ”Det här är beklagansvärt”

I händelseanalysen framgår inte att det är Per Elofsson det gäller. Där talas om att patienten i detta fall är en ”offentlig person”. Av datumen för intrånget i patientjournalen är det enkelt att räkna ut att det är fråga om Elofsson. Hans familj offentliggjorde att han var sjuk samma dag som dataintrånget inträffade.

Patienten själv, Per Elofsson, fick inte information om att ett intrång hade gjorts i hans journal. Ännu ett år efter intrånget har han inte fått information.

- Det är första gången i dag som jag hör talas om det, säger Per Elofsson när VK kontaktar honom.

Per Elofsson inledde sin skidkarriär i Röbäck och fortsatte den sedan i IFK Umeå. Han vann tre individuella VM-guld, ett OS-brons, han hade elva segrar i världscupen och två totalsegrar i världscupen.

Per Elofsson var i början av 2000 en av världens absolut bästa skidåkare. Efter skidkarriären har han varit expertkommentator i samband med tävlingar för SVT, och även för Discovery och Viasat.

Per Elofssons stroke var självklart en stor nyhet när den blev känd. Men Elofsson har inte märkt av att detaljer om hans hälsa kan ha spridits från intrånget i hans patientjournal.

- Nej, det är inget som jag har märkt. Jag är ganska luttrad, det har blivit en viss spekulation och gissningar om min hälsa. Men jag har inte märkt av något som skulle kunna komma från journalen, säger han till VK .

I händelseanalysen sägs att det ”efter diskussion med biträdande verksamhetschef, tas beslut att inte informera den som drabbats.” Inte heller har anmälan till Datainspektionen gjorts, i händelseanalysen sägs att det är ”för sent” för en sådan anmälan.

En tid efter stroken upptäcktes att Per Elofsson hade ett hjärtfel, och han opererades. Efter det reagerade han på hur personer bland vårdpersonalen som hade haft med honom att göra agerade.

- Jag lade ut något på instagram om min hälsa. Då var det personer som hade vårdat mig som kommenterade där. De tyckte väl att det var kul, att det var i all välmening. Men som patient blir man utlämnad, säger Per Elofsson.

Händelseanalysen diariefördes inte heller hos Region Västerbotten. Det dröjde nästan ett år efter intrånget innan handlingen dök upp i diariet hos regionen.

Per Elofsson har möjlighet att nu i efterhand göra en anmälan om intrånget.

- Spontant tror jag inte att jag vill göra någon anmälan. Som patient vill man att reglerna ska följas och att ens uppgifter ska vara skyddade. Man vill inte att det här ska hända någon, säger Per Elofsson.

Catarina Saha/Västerbottens-Kuriren

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!