Skogsägaren som prövar nya metoder

När tallarna växt klart så väljer de flesta skogsägare att avverka allt och plantera om skogen. Martin Lundgren vill försöka göra saker annorlunda. Han försöker få tallen att växa kontinuerligt och testar sig fram med olika metoder i skogarna i Ultervattnet.

Plantor finns i Martin Lundgrens tallskogar. "Men de blir utkonkurrerade av gran eller uppätna av älgar", säger han.

Plantor finns i Martin Lundgrens tallskogar. "Men de blir utkonkurrerade av gran eller uppätna av älgar", säger han.

Foto: Victor Svenfelt

Ultervattnet2023-08-08 08:00

I det skogsparti Martin Lundgren visar upp har tallar plockats ut när de växt sig stora. Samtidigt som han tar ut träd från skogen försöker han få nya plantor att etablera sig. Metoden kallas för kontinuerligt skogsbruk och är ett sätt att ta virke ur skogen utan att utföra kalhyggen.

– Anledningen till det här försöket vi står i nu var att se om det under dessa förhållanden finns möjlighet att få tallen att föröka sig kontinuerligt. Men det ser inte särskilt lovande ut här. 

Att bruka skogen på detta sättet påverkar det övriga djur- och växtlivet i skogen mindre än ifall hela skogen huggs ner och planteras om. 

– Det är en metod som bör gynna den biologiska mångfalden.

Men istället för tall så har gran en tendens att skjuta upp bland lingonriset i skogen. 

– Tallen har svårt att klara sig i skugga. Den behöver mycket ljus till skillnad från gran som tål skugga bättre. Men det är tall jag vill ha här. 

Ifall Martin Lundgrens tallar klarar sig trots att de utsätts för en rimlig konkurrens så kan han få en hög kvalité. I varje fall det sågverken menar med kvalité. Då är de också mera lönsamma för skogsägaren. På samma gång får man ett område där kalhyggen undviks.

– Plantan skall ju inte bara överleva, den skall växa upp till ett vuxet träd. Om det kommer plantor i ett sånt här område så växer dom väldigt långsamt. Det finns också en stor risk att de blir uppätna av älgar. 

I hans skogar i Ultervattnet finns flera försöksområden, men resultaten har inte blivit önskvärda hittills. 

– För att lyckas med trädkontinuitet bör det ske på hyfsat bördiga granmarker. Jag har sett att tall lätt etablerar sig i brandområden så jag prövade bränna små områden inne i ett bestånd.

Då satte han plantor året efter och allt såg bra ut. Men efter en stund dog plantorna.

– Där tror jag att jag hade för bråttom och rotmurklan hann angripa och ta död på plantorna. Man borde vänta i tre år för att vara säker från den.  

undefined
Skogsägaren Sune Lundström inspekterar Martins skogar tillsammans med miljöingengör Tomas Johansson.

Tillväxten i de svenska skogarna är fortfarande större än avverkningen. Men linjen börjar tangeras mera och mera, enligt Martin Lundgren.

– Allas blickar riktas mot skogen för tillfället. Den skall leverera drivmedel, vara rekreationsområde, rädda miljön, ge avsättningar med mera. Vissa vill dra ner eller helt sluta med avverkningar. Förmodligen har de inte gjort någon konsekvensanalys över vad som skulle ske. Många produkter som vi i dag tillverkar av trä är svåra att ersätta med annat material. 

Att yngre och yngre skog avverkas är något som får en del kritik.

– Trädens tillväxt börjar avta vid 70 års ålder. I och med att trädens tillväxt avtar så minskar också kolinlagringen från luften. Då blir det en avvägning om det är värt att vänta några år till på att skogen sakta växer sig större eller om den skall ersättas av ny skog, säger Martin Lundgren. 

Meterbreda stråk går genom hans skogar. De behövs när skogsmaskinerna ska ta sig in för att plockhugga.

–Ett problem med denna typ av skogsbruk är när träden ska ut ur skogen. När de fälls och kvistas så är det lätt att plantor och mindre träd blir skadade. 

Områden som Martin tycker är lämpliga för trädkontinuitet är tätortsnära områden, sommarstugeområden och rekreationsområden.

– Där är det alldeles ypperligt att använda sig av alternativa metoder. 

undefined
För att plocka ut enstaka träd ur skogen behövs stora maskiner. Martin Lundgren äger denna skördare men han säger att en grävmaskin vore bäst när tunga träd ska lyftas.

I dag går det att få stöd till anläggning av områden för att öka den biologiska mångfalden, men inget stöd delas ut till de som bedriver kalhyggesfritt skogsbruk, säger Martin Lundgren. 

Han ser dock att inställningen till kontinuerligt skogsbruk ändrats på senare år. 

– Tidigare vände man bara kalla handen mot detta. Men nu börjar Skogsstyrelsen svänga och prata om kalhyggesfria metoder. Men det behövs mera forskning och utvärderingar. Många är så tvärsäkra på att detta är rätt väg att gå, men än saknas det kunskap inom området.  

Vad som i slutändan är den mest miljövänliga metoden att bruka skogen på är han inte säker över. 

– Det finns lite olika åsikter kring kalhyggen. En del menar att man efterliknar skogsbränder vid kalhyggen. Sen finns det de som menar att kontinuitetsskogsbruket ska vara räddningen för miljön. Jag är inte rätt person att gradera vem som har rätt och fel.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!