Två av tre utan reflex i höstmörkret

Svenskarna är inte rädda för att bli påkörda under årets två mörkaste månader. Detta trots att omkring 50 fotgängare dör i trafiken varje år.

1 november 2014 11:33

November och december är årets mörkaste månader, då flest fotgängare omkommer. En reflex minskar kraftigt risken att bli påkörd. Ändå uppger två av tre svenskar att de aldrig eller bara ibland bär reflex i mörkret. Under den mörka årstiden, innan snön fallit, lever fotgängarna särskilt farligt i trafiken. November och december är de månader då flest fotgängare skadas och dör i trafiken.

- För bilisterna är reflexen helt avgörande för att kunna upptäcka en fotgängare. Att ha på sig reflex borde vara en självklarhet för alla som är ute och går, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Vilka som bär reflex och inte verkar ha blivit en åldersfråga.

- Jag hoppas det handlar om oförstånd och inte och inte bara om fåfänga. Här är erfarenheten hos de äldre något att ta fasta på, de vet hur svårt det är som bilförare att kunna se en fotgängare i mörkret. Det bästa och enklaste är att alltid ha reflexen fastsatt på ytterkläderna, säger Dan Falconer.

Ungefär 50 fotgängare dör i trafiken varje år.

Hur använder du reflexer under den mörka årstiden? (18-44 år, 45-74 år, Alla)

Jag bär aldrig reflex när jag går ut i mörker  19 %13 %16 %

Jag bär ibland reflex när jag går ut i mörker  51 %44 %47 %

Jag bär alltid reflex när jag går ut i mörker  30 %43 %37 %

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa