Under onsdagsmorgonen befann sig räddningstjänsten i Tuvträsk efter att de fått larm om soteld. Soteld kan framför allt uppkomma vid väderomslag. Räddningstjänsten var kvar i Tuvträsk i alla fall två timmar och jobbade med att rensa upp skorstensgången. Det blev ingen spridning till huset.
Soteld, alltså att det börjar brinna i skorstenen, kommer från så kallat blanksot som sotaren kan ha svårt att få bort. Det är ett sot bestående av mestadels tjära som ligger kvar i skorstenen och kan ta eld.
– I regel är det ganska odramatiskt, men risken är att det blir tätt, att muren rasar igen och blir för varm, säger Jan Fransson, räddningschef i beredskap, till VK .
Det kan då orsaka sprickor i muren som gör att elden läcker ut i huset.
Om man får soteld ska man stänga spjällen och tillkalla brandkår. Det går inte att spola vatten i skorstenen, det finns då risk att den spricker. Brandkåren ser till att skorstenen rensas och hålls öppen samt slår lös blanksotet. Brandkåren bevakar också så att det inte blir sprickor i skorstenen.
– Sedan brukar vi ge eldningsförbud. Vi vill alltid att en brandmästaren kontrollerar muren efteråt, säger Jan Fransson.
Fastigheten som fick soteld i Tuvträsk har belagts med eldningsförbud till dess att sotaren har besiktat pannan.
Elin Stormare/Västerbottens-Kuriren