Simon fann sköna livet i Tromsö

Han ska bli pappa i november, har pryat på Norransporten och har inget emot att jobba utomhus – även i svinkyla. Skelleftehamnsgrabben Simon Nordlinder, 35, har funnit paradiset i nordnorska Tromsö. ”Ok, Skellefteå är det inget fel på, men Tromsö är frihet, härliga människor och frisk luft”, säger han.

Många mäktiga båtar ligger i Tromsö. Här handlar det om en är en familjevariant som ligger i hamn. Simon Nordlinder på besök.

Många mäktiga båtar ligger i Tromsö. Här handlar det om en är en familjevariant som ligger i hamn. Simon Nordlinder på besök.

Foto: Bo Fuhrman

Tromsö2019-06-23 09:00
undefined
Maj. Isen har lämnat Tromsö, men Simon Nordlinder, född/uppvuxen i Skelleftehamn, tar gärna en promenad i hamnen.

Tromsö i början av maj är kanske ingen höjdare, ibland. Ena stunden snöbyar och halv storm. Den andra värmande sol och vindstilla. Svårt veta hur an ska klä sig.

– Blir det kallt så ser vi Manchester United på den lokala puben. Svårare är det inte, säger Simon och gör tummen upp.

Ofta tillsammans med svenskar, det bor omkring 500 i Tromsö och naturligtvis har nästan alla hittat varandra.

Jodå, han har spelat fotboll i Innervik och ishockey i Clemensnäs. Men blev inte jättestjärna i någon av sporterna. Skolåren tillbringade han på Örjansskolan och hade ganska enkelt för sig.

– Lärde mig snabbt, bra lärare, säger Simon, som senare gick gymnasiet på Anderstorpsskolan, samhällsekonomi.

undefined
”Stan ganska lik Skellefteå, vilket aldrig är fel”, säger Simon Nordlinder.

Första jobbet var på Utternbåtar i Skelleftehamn. Men den tillverkningen stängdes 2009. Istället började han kika utanför Skellefteås gränser. Plötsligt fick Simon korn på Norge – och där är han kvar.

Idag är Simon anläggningsarbetare. Jobbar utomhus året runt och klagar inte. Kärleken Linda är förgyller livet och senare i år kommer första barnet.

Vad uppskattar du mest i Tromsö?

– Helheten; folket, stämningen, studentstaden och alla härliga turister. Amerikanerna kommer för att se norrskenet, späckhuggare och valar och midnattssolen, bland annat. Och så är stan ganska lik Skellefteå, vilket aldrig är fel.

Negativt, finns det?

– Visst, bland annat var det krångel i månader för att skaffa ett norskt personnummer. Utan personnummer går det inte skaffa bankkonto. Och så vidare.

undefined
Många mäktiga båtar ligger i Tromsö. Här handlar det om en är en familjevariant som ligger i hamn. Simon Nordlinder på besök.

Mycket är dyrt i Norge. Till exempel maten.

– Däremot tror jag kläderna kostar som i Sverige och elektronik kan vara något billigare, kanske? Men maten är dyrare, liksom det mesta.

Familjen betalar 12 000 kronor i månaden för en trerummare.

– Nej, jag klagar inte. Även om sommaren är kort.

När Norran är på besök finns bland annat hushållsost med, liksom ett antal pappers-Norran.

– Kvällstidningar checkar jag på nätet, liksom Norran. Alltid kul veta vad som händer på hemmaplan.

undefined
Simon Nordlinder läser Norran nästan varenda dag.
Tromsö

Invånarantal, tätort: 64 000.

Huvudsäte för: Arktiska rådet. Kommersiellt centrum med en rad affärsbanker och sparbanker. Universitet och universitetssjukhus.

Äldsta bosättningen: Daterar sig från 11 000 år sedan.

Andra världskriget: Från 1 maj till 7 juni 1940 var Tromsö Norges huvudstad eftersom Oslo och södra Norge var ockuperat.

Krigsminne: Slagskeppet Tirpitz sänktes utanför Tromsö den 12 november 1944. Tirpitz var det största tyska slagskepp som någonsin byggts, något större än Bismarck. Efter flera skador på skeppet blev det liggande vid Håköya strax utanför Tromsö. Det var brittiska Lancaster-bombplan som sänkte skeppet. Över 1 000 man omkom. När kriget var slut höggs skeppet upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!