Tom simhall tickar pengar – ”måste tas beslut åt ena eller andra hållet”

Nu ska det bildas en grupp som ska utreda framtiden för simhallen i Malå. ”Vi måste kunna presentera ett förslag under mandatperioden” säger kommunalrådet Lennart Gustavsson (V), som hoppas på en lösning i samarbete med andra kommuner.

20 februari 2019 06:15

För drygt ett år sedan stängdes simhallen i Malå. Orsaken var dels att byggnaden var uttjänt, dels att kommunen måste spara 20 miljoner kronor på några år.

Men även en stängd simhall kostar pengar. Eleverna på skolan har rätt till simundervisning, därför bussas de numera de dryga två milen till Kristineberg för att ha sina lektioner där.

Simundervisning

Det kostade i fjol barn- och utbildningsnämnden närmare 300 000 kronor i resor, personal och hyra.

– För att få ett betyg i idrott måste man ha godkänt i simning. Vi är skyldiga att ge eleverna vad de ska ha, säger barn- och utbildningschef Marie Blomberg.

Vi som fastighetsansvariga anser att hallen inte bara kan stå och kosta pengar utan att vi har några intäkter. Antingen ska den bort från jordens yta.

Dessutom kostar det pengar för tekniska avdelningen att hålla igång värme och ventilation. Och så kan det inte fortsätta hur länge som helst, menar tekniske chefen Lars Grundberg:

Knäckfråga

– Vi som fastighetsansvariga anser att hallen inte bara kan stå och kosta pengar utan att vi har några intäkter. Antingen ska den bort från jordens yta. Det måste tas ett beslut åt ena eller andra hållet, säger han.

Nu har också kommunstyrelsen gett honom i uppdrag att bilda en utredningsgrupp som ska jobba med frågan.

Vad gruppen kommer fram till återstår att se. Den stora knäckfrågan blir att klara finansieringen och här hoppas kommunalrådet Lennart Gustavsson på ett samarbete med andra kommuner som har simhallar i liknande ålder och skick, exempelvis grannkommunen Norsjö.

Viktig del

Det kan till exempel handla om att samarbeta kring en större investering eller att gemensamt försöka utverka stöd från staten.

– Jag tror att vi tillsammans med andra kan hitta smarta och annorlunda lösningar. En simhall är en viktig del i infrastrukturen på ställen som Norsjö och Malå, säger Lennart Gustavsson.

Bakgrund

Många av Sveriges cirka 500 simhallar byggdes på 1960- och 70-talet och behöver därför bytas ut. Med en genomsnittlig nyproduktionskostnad på 100 miljoner kronor skulle det innebära mångmiljardbelopp för landets kommuner. Simhallarna brukar därför ibland beskrivas som en tickande bomb för kommunerna.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa