Sveriges första e-gym finns i Boliden

På fritidsgården Karat i Boliden finns den allra första kompletta träningsanläggningen för e-sportare i Sverige.

30 mars 2015 19:00

Ett e-gym är en lokal med datorer där lag träffas och tränar på att spela onlinespel.

– Det är många års jobb som ligger bakom. Ungdomarna har jobbat väldigt hårt för det här. Vi kommer inte att vara här för att ha roligt, utan för att bli bäst. Det första målet blir att vinna spelfestivalen Nordsken nästa år, säger Johannes Ådén, projektledare och fritidsledare på Karat.

E-gymmet är ett samarbetsprojekt där LAN-portalen är huvudaktör tillsammans med Sverok, spelhobbyförbundet, och fritidsgården Karat. Dessutom har fritidsgårdens LAN-grupp också sponsrat satsningen.

– De har jobbat ihop pengar och varit jätteambitiösa. Det är kul att e-sporten och utövarna lyfts. Det handlar ju inte om ungdomar som bara sitter vid datorn och dricker energidryck. De bokför alla sina träningar och utvärderar dem sedan, säger Berith Wihlborg, fritidsledare.

”Jättestort”

E-gymmet riktar in sig till årskurs 7–9 och kommer att ha öppet samtidigt som fritidsgården.

– Då kan vi hålla koll och det finns alltid en vuxen om det uppstår några frågetecken, säger Johannes.

Alvar Hägglöf, snart 16 år, var en av dem som kom på idén med ett e-gym.

– Det är ett intresse vi har, vi brukar sitta hela dagarna och spela, och vi tyckte att det saknades ett ställe. Spelandet är jättestort i Boliden, de flesta ungdomar gör det, säger han.

På e-gymmet kommer det även att anordnas utbildning i vett och etikett på nätet, och hur man uttrycker sig i tal och skrift. Just nu finns skärmar så att ungdomarna får ta med sig sina egna datorer, men tanken är att datorer ska köpas in.

– Så att de som inte har råd eller möjlighet att ta hit sin dator också ska kunna spela. Målet är att alla ska ha en plats att träna, säger Johannes Ådén.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa