Scenariot kan se ut såhär: En person utsätts för bedrägeri och förlorar pengar. Efter en tid kontaktas personen av någon som vill hjälpa henne/honom att få tillbaka pengarna – mot en avgift. Avgiften betalas ut, men sedan uteblir ”hjälpen”.
Enligt Lotta Mauritzson förekommer det främst i de fall där det handlar om romans- eller investeringsbedrägerier.
– Det här uppstod för några år sedan och ju mer framgångsrika de här bedrägerierna är, desto fler kommer vi att se.
Varnar ni bedrägeriutsatta för detta modus?
– Vi försöker få ut information till de personer som tar emot anmälningar eller möter offret. Sedan försöker vi lyfta de här frågorna i exempelvis media samt i finanssektorn, säger hon, men tillägger att det ändå är svårt att få till systemändringar.
– Det är ju brottsoffren själva som använder sina egna pengar.
I romansbedrägerier drabbas flest kvinnor, i investeringsbedrägerier flest män. Där är snittåldern 56 år.
Hon säger också att både kvinnor och män förekommer i de fall där någon utsätts fler än en gång.
Enligt polismyndighetens egen statistik så anmäldes 1 024 romans- och 1 622 investeringsbedrägerier 2020. Året före var antalet anmälningar 993 respektive 1 642.
Men Lotta Mauritzson tillägger att mörkertalet är stort – en aspekt kan vara att det är skamligt att låta sig luras. Alla som drabbas polisanmäler inte.
Lotta Mauritzson säger att bedrägeriutredningar är komplexa, oerhört krävande och kan ta lång tid. Det är också stor sannolikhet att ärenden, där pengarna hamnar utomlands skrivs av, man kommer helt enkelt inte längre.
I snitt ger varje enskilt bedrägeri brottsvinster på 350 000 kronor. Tittar man på statistiken för 2020 rörande antalet anmälda romans- och investeringsbedrägerier uppgår brottsvinsterna i rena pengar till lite drygt 926 miljoner kronor.
Politiker på nationell nivå vill satsa mer pengar på att stävja denna typ av brottslighet – har polisen fått mer resurser?
– Det har tillkommit en massa anställda de senaste åren och en del till bedrägeri. Vi har också inom polismyndigheten ett helt annat fokus mot bedrägerier nu. Det behöver vi göra ännu effektivare för att, tillsammans med åklagare, kunna lagföra fler personer.
Vad vet ni om de som begår den här typen av brott?
– I närmare 80 procent av alla fall som rör romans- eller investeringsbedrägerier så finns det internationella kopplingar, pengarna går utomlands, men det kan ändå styras från Sverige.
Hon tillägger att kontakten mellan den som utsätts och bedragare nästan uteslutande sker digitalt och hon uppmanar till försiktighet och att aldrig skicka pengar till någon som man aldrig träffat fysiskt.
– Man behöver förstå vad det är man blir ombedd att investera i. Där behöver man läsa på och det här är viktigt: När man rör sig i den digitala miljön vet man inte vem som sitter bakom knapparna. Därför behövs extra vaksamhet. Kolla upp information innan du tror på att det är på riktigt. Var källkritisk, säger hon och fortsätter:
– Vi behöver också förstå att vi har tappat en dimension när vi rör oss i den digitala miljön.