Fem viktiga skäl: Därför överlever fler coronaviruset

Nya upptäckter leder till att inte lika många blir inlagda på corona-iva – och att färre dör. Här är fem orsaker till att covid-19 blivit mindre dödlig.

Tack vare nya upptäckter inom sjukvården blir färre coronasmittade så sjuka att de hamnar på intensiven nu, jämfört med i våras.

Tack vare nya upptäckter inom sjukvården blir färre coronasmittade så sjuka att de hamnar på intensiven nu, jämfört med i våras.

Foto: Personalen

Sverige2020-11-15 16:51

Covid-19 kan ge allvarliga komplikationer: svår lunginflammation, blodproppar och inflammationer som slår ut kroppens organ. Nu har över 6 000 dödsfall skett kopplat till covid-19 i Sverige.

32 har dött i Västerbotten och 94 i Norrbotten.

Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till Aftonbladet att man räddar liv som gått förlorade för 50 år sedan.

– Vi kan fortfarande inte rädda alla, men det ser bättre ut.

En viktig faktor är att tidigt upptäcka vilka som riskerar bli allvarligt sjuka och sätta in rätt behandling.

– De flesta som kommer till sjukhus har kämpat hemma i 10–12 dagar med hög feber och har svårt att andas. De behöver syrgas och vi vet nu att syresättningen underlättas hos en del patienter om de ligger på mage och man kan då i vissa fall undvika att de blir så dåliga att respiratorvård krävs, säger Magnus Gisslén.

Det var inte självklart att kortisonpreparatet Dexameton skulle vara användbart.

– Vid en del andra infektioner, exempelvis vid sars, har kortison inte visat någon positiv effekt, ibland kan det snarare vara en nackdel, säger Magnus Gisslén.

5 viktiga fynd

Helhetsbilden. Efter flera allvarliga komplikationer, svåra lunginflammationer, blodproppar och inflammationer, i sjukdomsförloppet kan sjukvården bättre se vilka som blir svårt sjuka i covid-19 och hur de ska behandlas.

Blodproppar. I början upptäckte läkarna att många med covid-19 fick blodproppar och därför ges blodförtunnande preparat i förebyggande syfte när man läggs in på sjukhus.

Läkemedlet. Kortisonpreparatet Dexametson har visat sig förhindra en inflammation som slår ut kroppens organ och det ges senare i förloppet vid svår sjukdom och kraftig inflammation.

Magläge. Att lägga patienterna på magen har visat sig vara effektivt vid respiratorvård. Men även när patienterna inte behöver intensivvård utan bara ges syrgas är magläge ett sätt att öka syreupptagningsförmågan.

Antiviralt. Remdevisir har visat sig ha viss effekt tidigt i sjukdomsförloppet. Det kan förkorta tiden på sjukhus och göra att många slipper bli allvarligt sjuka. Just nu pågår studier på ett antiviralt läkemedel i tablettform som ska kunna ges i början av sjukdomen även innan patienten har hamnat på sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!