Svedjan Ost representerar Sverige i prestigefylld tävling

Svedjan Ost har utsetts till en av sju svenska finalister i tävlingen om det nordiska matpriset Embla. Det är i kategorin Nordiska Mathantverkare som Svedjan Ost representerar Sverige i finalen som avgörs i Reykjavik den 1 juni.

– Vi är både glada och stolta att få representera Sverige om att få vinna en Embla, säger Pär Hellström.

– Vi är både glada och stolta att få representera Sverige om att få vinna en Embla, säger Pär Hellström.

Foto: Lars Andersson

Svedjan2019-05-02 11:00
undefined
– Vi är både glada och stolta att få representera Sverige om att få vinna en Embla, säger Pär Hellström.

– Vi är både glada och stolta att få representera Sverige om att få vinna en Embla. Det här kan ju också öppna upp den nordiska marknaden för oss, säger Pär Hellström som driver Svedjan Ost, tillsammans med sin fru Johanna.

De har tidigare vunnit en mängd svenska priser med Svedjan Gårdsost och osten har också serverats på Nobelmiddagen.

Han och Johanna ser fram emot att resa till Island.

– Där har vi aldrig varit tidigare, berättar Pär.

Just nu är han i full färd med att bygga ett bageri i anslutning till mejeriet.

– Vi testade att ha ett kafé på gården förra sommaren och det föll väldigt väl ut. Nu bygger vi ett bageri på 35 kvadratmeter som klarar alla myndighetskrav.

Det är sonen Alfred, 22 år, som kommer att vara bagare och serveringen sker i höladan. Kafét kommer att vara öppet i juli och fram till början av augusti.

Bakom priset Embla står LRF och de övriga sex nordiska lantbruksorganisationerna, samlade i Nordiska Bondeorganisationernas Centralråd NBC. Det delas ut vartannat år, och första gången var 2017.

Embla är ett prioriterat projekt av Ny Nordisk Mat och finansierat av Nordiska Ministerrådet och bondeorganisationerna för att stärka den gemensamma nordiska matkulturen och matidentiteten och öka intresset för nordisk mat utanför Norden.

Den svenska juryn, som tagit fram de sju bästa namnen ur de svenska nomineringarna består av stjärnkocken Fredrik Eriksson, köksmästare som driver de egna restaurangerna Långbro Värdshus, Jan Ehrensvärd, ledamot av LRFs riksförbundsstyrelse samt journalisten Lena Johansson, politisk krönikör på Land Lantbruk.

– Våra tävlande har stor chans. Det är imponerade vilken bredd och spets som det svenska matundret har, säger Jan Ehrensvärd,

De övriga svenskar finalisterna är:

Nordisk matkommunikatör: Anette Gustawson, mjölkbonde från Billinge Gård i Norrtälje.

Nordisk mat till barn och unga: Miljana Vulovic, kock och måltidspedagog på Hamilton förskola i Helsingborg.

Nordisk råvaruproducent: Erik Nilsson och Anja Persson på Gunnarshögs gård, Österlen.

Nordisk Matentreprenör: Bondens skafferi, Skåne

Nordisk mat till många: Arrangörerna för skidskytte-VM och alpina VM i Jämtland.

Nordisk matdestination: Matrundan, Österlen.

– De här tillhör alla toppskiktet bland Sveriges råvaru- och matproducenter och bidrar verkligen till att vår svenska mat är internationellt känd, hyllar det närproducerade och är klimatsmart, avslutar Jan Ehrensvärd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!