För att förhindra läckage av tungmetaller från gruvavfall bestående av uppbrutet gråberg skedde under sommaren 2017 den största täckningen någonsin av gruvavfall där grönlutslam var en komponent i täckkonstruktionen i Svärtträsk i Storumans kommun . Den unika metoden har i forskningsprojekt under flera år utvecklats i samarbete mellan Boliden, Ragn-Sells, Ecoloop, Luleå tekniska universitet, MTC, RISE Processum, Swerock och Ramböll samt flera svenska massabruk.
Scanmining fick 2002 tillstånd för gruvverksamhet vid både Svärtträsk och Blaiken. Under nio månader 2006 till 2007 bröts malm innehållande huvudsakligen zink men även bly och guld i Svärtträsk. Bolaget gick i konkurs 2008 och övertogs av Lappland Goldminers som i sin tur gick i konkurs 2012 utan att ha påbörjat brytning i Svärtträsk. Eftersom gruvan i realiteten saknar ägare men gruvavfallet läcker tungmetaller har Naturvårdsverket beviljat sammanlagt 105 miljoner kronor för sanering och återställande av området. Huvudman för saneringen är Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.
På området fanns när saneringen påbörjades bland annat två dagbrott, upplag av gråberg och samt en sedimenteringsbassäng. De miljöproblem som finns vid Svärtträsk består, trots en kort brytningstid, av utbrutet gråberg som låg öppet för väder och vind vilket över tid orsakar höga metallutsläpp i sjöar och vattendrag. Saneringen, som är mycket omfattande, påbörjades 2015 och beräknas pågå till 2020.
– Täckningen av gruvavfallet skedde med flera skikt varav två består av en blandning med grönlutslam. I kombination med andra täckande lager förväntar vi oss att gruvavfallet i Svärtträsk i framtiden inte ska orsaka läckage av tungmetaller, säger Kristina Sjödin, projektledare SGU i ett pressmeddelande.
Gunnar Westin, affärsutvecklare, RISE Processum, tycker att det känns fantastiskt roligt att utvecklingen av denna metod nu används i fullstor skala för att eliminera det miljöproblem som läckande gruvavfall utgör.
– Utvecklingen av metoden är ett bra exempel på när två industrier, i det här faller skogsindustrin och gruvindustrin, tillsammans med entreprenörer, konsulter och akademin möts till nytta för alla parter, avslutar han.