Regnbågsfiske – lättfiskat i Svartröjnoret

Svartröjnoret är sjön som inte bara härbärgerar en mängd fina regnbågar, den är dessutom lättillgänglig för alla. ”Här är det inga problem att få fisk”, säger den erfarne flugfiskaren Rolf Öberg.

Rolf Öberg landar en regnbåge som han får på en torrfluga.

Rolf Öberg landar en regnbåge som han får på en torrfluga.

Foto: Lars Eriksson

Svartröjnoret2021-07-10 15:00

Rolf Öberg, Bergsbyn, spanar över Svartröjnoret och pekar ut en vik på andra sidan sjön.

 – I dag tror jag vi ska gå dit. När det blåser i den här riktningen brukar det driva in mat till fiskarna i den viken, säger Rolf och börjar gå i riktning mot den utpekade viken.

Marken är blöt och på vissa ställen ganska sumpig, delar av sjön omges av myrmark. Tack vara de utlagda spångarna går det att ta sig dit torrskodd.  

undefined
Rolf Öberg, Bergsbyn, som är uppvuxen vid Ångermanälven har flugfiskat i hela sitt liv.

Sjön Svartröjnoret ligger fyra och en halv mil väster om Skellefteå, längs vägen mot Bastuträsk. Vattnet arrenderas av Skellefteå Sportfiskeklubb som regelbundet planterar in regnbåge. 

 – Regnbågen är nog den godaste av alla fiskar, den är även fin att röka, säger Rolf.

Snittvikten på fisken som planteras in är ungefär åtta hekto, men Rolf menar att det finns betydligt större regnbågar i sjön. 

Det är visserligen fiskeklubbens vatten, men den är öppen för alla. Fiskekort går att köpa på plats, antingen via Swish eller fiskekortsautomat. Alla pengar som kommer in går tillbaka till sjön, det vill säga till ytterligare isättning av fisk. 

 – Det här är ingenting vi tjänar några pengar på. Målsätningen är att alla ska få med sig en fisk hem. Begränsningen är att man får plocka upp max tre fiskar per fiskekort, berättar Rolf som även är ordförande i fiskeklubben. 

undefined
En lite större raststuga och ett flertal vindskydd finns runt sjön

Parkeringsplatser i anslutning till sjön, toalett, en större raststuga, ett flertal vindskydd och bryggor samt en handikappanpassad brygga ökar trivseln och tillgängligheten för besökarna. Rolf försäkrar att fisket i sjön passar för alla. De flesta besökare metar med powerbait, en form av artificiellt bete. 

 – Jag tycker att mete är ett ganska tråkigt fiske, säger Rolf som helst tar med sig flugspöt när han ska fiska. 

Rolf är född och uppvuxen vid Ångermanälvens strand, långt innan den var reglerad. Redan som barn introducerades han i flugfiskekonsten av sin pappa. 

 – Jag vet inte exakt, men jag var kanske i tioårsåldern när jag började binda mina egna flugor. Egentligen så fiskar jag helst i strömmande vatten, men ibland kommer jag hit till Svartröjnoret. 

undefined
En iordningsställd eldplats finns vid sjöns raststuga.

Vill man fiska efter annan fisk än regnbåge i inplanterade sjöar så tipsar Rolf om att den övre delen av Åbyälven, nedströms Hednäs kraftstation, är ett bra harrvatten. Vill man fånga öring i samma älv får man leta sig till de nedre delarna, det vill säga närmare havet. 

 – Jag fiskar även en hel del i Byskeälven, då är det uteslutande laxfiske. 

undefined
”En fin matfisk”, säger Rolf Öberg som just landat en regnbåge ur sjön Svartröjnoret.

Efter promenaden på spångarna så är Rolf framme vid den lilla viken i Sartröjnoret. Han kliver fram till vattenbrynet och kastar ut sin egenbundna våtfluga. Att det finns fisk här råder det inga tveksamheter om, regnbågarna är upp på ytan och äter insekter. Ett par kast senare hugger den första fisken och Rolf gör ett mothugg för att kroka fast fisken ordentligt. Strax utanför gräskanten släpper den dock. Rolf får ytterligare ett hugg innan han byter taktik och testar en torrfluga, det vill säga ett bete som flyter på vattenytan. Taktikbytet ger snabbt resultat och snart står han där med en fin regnbåge i handen.

 – Det här var en fin matfisk, säger han och ler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!