Agnes från Frostkåge bor och pluggar på Svalbard

27-åriga Agnes Stenlund från Frostkåge bor sedan ett par veckor på den avlägsna arktiska ön Svalbard. Här går solen aldrig upp under vintern – och gevär krävs för att hålla isbjörnarna borta. ”Jag får gå med reflexväst och pannlampa”, berättar Agnes.

På Svalbard råder nu midnattsmörker. Solen går aldrig upp över horisonten.

På Svalbard råder nu midnattsmörker. Solen går aldrig upp över horisonten.

Foto: Jonas Dube

Svalbard2022-01-29 10:00

Longyearbyen på Svalbard är en av världens mest nordliga bebodda platser. Här råder polarklimat – snön ligger kvar nästan hela året och permafrosten gör att träd och buskar inte kan växa. Just nu är det polarnatt, vilket innebär att solen aldrig går upp.

Till den här avlägsna platsen flyttade Agnes Stenlund för bara två veckor sedan.

– Man kan ju tycka att Skellefteå ligger långt norrut, men jag har aldrig varit med om något som liknar det här, säger hon om sitt nya hem.

undefined
På Svalbard råder nu midnattsmörker. Solen går aldrig upp över horisonten.

Agnes pluggar till civilingenjör i Uppsala och flyttade till Svalbard för att läsa en kurs om arktisk meteorologi. Till våren ska hon också skriva sitt examensarbete från den nordliga ögruppen.

undefined
Mitt på dagen är det alldeles stjärnklart den här tiden på året.

– Jag ska undersöka det ganska speciella klimat som råder här på Spetsbergen. Det handlar om meteorologiska faktorer och parametrar. Tanken är att man i framtiden ska kunna göra bättre väderprognoser härifrån, berättar hon.

Idén att plugga på Svalbard föddes i fjol, när Agnes hade en föreläsare som undervisade på distans därifrån. 

– Hon frågade om någon var sugen på att komma hit. Jag blev svintaggad. Det är ett superhäftigt ställe för den som är intresserad av natur och naturfenomen.

Runt om på Svalbard vandrar tusentals isbjörnar fritt. Den som vill bege sig ut utanför samhället måste därför vara beväpnad med gevär. För Agnes är detta ett måste, eftersom hon kommer att spendera mycket tid ute på fältet i sina studier.

undefined
Reflexväst krävs för att synas i vintermörkret.

– En av de första sakerna som hände när vi kom hit var att vi fick åka till en skjutbana och öva på att skjuta. Vi fick också lära oss att hantera geväret på ett säkert sätt, säger Agnes som också har fått lära sig att köra skoter för att ta sig runt på ön.

Svalbard tillhör Norge, ett land som har väldigt restriktiva vapenlagar. Men i Arktis funkar saker alltså annorlunda.

undefined
Runt Longyearbyen ligger såväl berg som dalar.

– Universitetet har till och med ett vapenlotteri! Vi vann för ett tag sedan, så nu har vi ett gevär stående i korridoren, skrattar Agnes.

Agnes delar korridor med elva andra studenter från olika delar av Europa. Det arktiska klimatet är exotiskt för dem alla, men kanske särskilt för hennes kurskamrater som kommer ännu längre söderifrån.

– Jag är verkligen mitt inne i en universitetsbubbla. Vi har blivit ett litet gäng och jag känner mig väldigt välkommen här, säger Agnes.

undefined
På universitetet på Svalbard pluggar studenter från många olika länder. Många läser kurser om meteorologi och klimat.

Longyearbyen ligger intill både berg och dalar. Hittills har Agnes och hennes kurskamrater bland annat hunnit med att bestiga en glaciär och leta isgrottor i närområdet.

– Jag blev väldigt förvånad över mörkret när jag kom hit. Det känns så annorlunda, det är verkligen natt vid alla tidpunkter på dygnet. Vi gick ut på tur mitt på dan och klockan halv elva var det alldeles stjärnklart, berättar Agnes.

undefined
Svalbard tillhör Norge, men på ön finns även ryskägda samhällen. Namnet kommer från fornnordiskan och betyder ”kall kant”.

För att hålla släkt och vänner uppdaterade har Agnes startat en blogg där hon skriver om sina äventyr.

– Jag är så glad att jag överhuvudtaget fick åka med tanke på pandemin. Det har varit flera passkontroller och jag har petat otroligt mycket tops i näsan. Men nu är jag här!

Planen är att Agnes ska vara kvar på Svalbard vårterminen ut. Men för att bli klar med examensarbetet kommer hon nog behöva komma tillbaka efter sommaren. Då kommer solen i stället att vara framme dygnet runt.

– Det blir också spännande. Svalbard är verkligen så speciellt. Det är helt annorlunda från allt jag någonsin har upplevt.

Agnes Stenlund

Ålder: 27 år.

Bor: Uppsala, numera Svalbard.

Kommer från: Frostkåge.

Fritidsintressen: Hänga med kompisar, vara utomhus och titta på serier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!