Studenters idéer belönas

Dennis Fredriksson och Patrik Garn är studenter och företagare. Nu har de fått stipendium från Sammes stiftelse, som vill främja unga högskolestudenters intresse för företagande.

30 mars 2015 17:00

35 000 respektive 30 000 har de fått som stöd till sina företag. Dennis har Omnytek, som hyr ut ljud- och ljussystem och tekniker. Patrik har ett attributmakarföretag.

Dennis Fredriksson, ursprungligen från Linköping, läser till datorspelsingenjör.

– Jag kommer direkt från gymnasiet, berättar Dennis som är 21 år gammal.

Han sökte sig till utbildningen på grund av dess höga anseende.

– Det är den enda utbildningen i sitt slag där du får en högskoleexamen. Det är tufft, men lätt att hitta jobb sedan, berättar han.

Ändå blev det eget företag, med ljud- och ljusinriktning.

– Datorspelsbranschen har många evenemang där de vill de ha det absolut bästa och storslagna ljudet och ljuset, berättar Dennis om kopplingen.

– Jag var ansvarig för ljud och ljus på Traversen i två år. De slängde ut mig för jag satt för länge, så jag startade ett eget företag för att kunna fortsätta.

Patrik, 27 år, kommer från Göteborg. Under gymnasiet spenderade han mycket tid i SVT:s ateljé, där en man vandrade in en dag och berättade att han var attributmakare.

– ”Vad är det?” undrade jag. Han svarade att han fick göra alla coola saker som vi inte fick göra. På den vägen var det.

– Vi ska man tillverka sådant som inte finns. Som attributmakare är det nödvändigt med eget företag, säger Patrik. En fråga gällande företag är om man ska leva en riskabel dröm eller ta ett tryggt jobb.

2007 startades Sammes stiftelse.

– Det är en unik stiftelse som ger studenter en fantastisk möjlighet att starta eget, berättar Jörgen Markgren, Umeå universitet.

– 30 000 är ju en omöjlig summa att lägga ut för en student, säger Gunnar Landsell, Luleå tekniska universitet. Vi letar efter rätt person med rätt idé och drivkraft. Det är inte en slump att det är ni två, säger han och nickar mot Patrik och Dennis.

De vill båda stanna i Skellefteå och utveckla sina företag. Ett problem är leveranstider söderut, vilket tar tre dagar.

– Bygg en oktokopter, föreslår Dennis.

– Den är på skisstadiet, svarar Patrik.

Ska man leva en riskabel dröm eller ta ett tryggt jobb?

Startades av Samme Lindmark och hustrun Maud för att stödja unga Skellefteåbors intresse för företagande.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Stina Enmark