Några av eleverna från teknikprogrammet på Baldergymnasiet var mer nervösa än andra när de närmade sig den imponerande byggnaden i Strasbourg. En hel dag fick de tillbringa i EU-parlamentet, där två fick hålla tal och alla fick jobba med olika politiska frågor. Det blev en dag i demokratins tecken för Gustav Lundqvist och hans klasskamrater.
– Jag har fått många nya perspektiv. Bland annat så var det en tjej från Bulgarien som berättade att homosexuella inte var så uppskattade i hennes land. Vi var båda överens om att homosexuella borde få gifta sig, men i hennes land är det förbjudet, säger Gustav Lundqvist.
Orsaken att eleverna fick resa till Strasbourg är att de jobbar med att utveckla ett onlinespel om EU. Projektet är kopplat till Europaparlamentsvalet där spelarna ska kunna lära sig mer om det stundande valet. Som tack har EU bjudit ner klassen och två lärare, Urban Vikdahl och Benny Karlsson, till en dag på Euroscola.
– Det är väldigt få som får möjligheten att komma in i Europaparlamentet, en unik chans att faktiskt kunna sitta där och jobba med konkreta frågor, säger Benny Karlsson.
Att Europaparlamentet bjuder in ungdomar är viktigt för skapa samhörighet. Framför allt är detta angeläget för länder som Sverige som har ett stort geografiskt avstånd till EU-parlamentet och de övriga medlemsländerna, menar Benny.
– Det som beslutas i EU finns i deras vardag, men de har väldigt liten kunskap om själva beslutsprocessen. I en idealvärd borde alla elever få besöka Europaparlamentet, säger Benny.
Euroskola ger skolungdomar i medlemsländerna en möjlighet att få en insyn i hur EU-parlamentet fungerar. Sedan starten 1990 har de tagit emot 100 000-tals elever från de 28 medlemsstaterna. Tanken är också att att möten mellan ungdomarna från olika nationer ska berika dialogen och skapa samhörighet. Här får ungdomarna debattera, kompromissa och till slut även försöka komma överens i viktiga europeiska frågor.
För Baldereleverna startade arbetet i plenisalen med att varje deltagarland höll ett tal där de berättade lite om sin hembygd. Alex Tjerngren och Ludvig Lindberg var skolans talespersoner.
– När jag satt och väntade på vår tur då blev jag lite nervös, men det gick bra. Efteråt var det en skön känsla, Alex Tjerngren.
Trots att Alex har uppnått åldersgränsen för att få rösta i vårens EU-val tvekar han inför ett eventuellt deltagande i valet.
– Jag vet inte så mycket om partierna som deltar därför kommer jag nog inte att rösta, säger han.
När väl talen var genomförda så fick eleverna från de 23 europeiska länderna chans att ställa frågor till EU-parlamentets vice ordförande Evelyne Gebhardt. Ludvig Lindberg deltog aktivt i lyssnandet och försökte under hela utfrågningen få ordet, vilket han till slut fick. Han frågade om kärnkraften hade någon framtid i den gröna energin.
– Hon tyckte inte det. Det är förståeligt, men om man kan utveckla och göra kärnkraften mindre farlig och förnybar borde man kunna använda den, säger Ludvig Lindberg.
Eftersom Ludvig inte fick chansen att ställa några följdfrågor försvann också möjligheten att tar reda på hur hon såg på den framtida elförsörjningen.
– Jag borde ha ställt en tydligare fråga, till exempel om hon tycker att det är bättre att vi använder kolkraft istället för kärnkraft, säger Ludvig Lindberg.
Eleverna från medlemsländerna delades upp i utskott de de skulle debattera och komma överens om frågeställningar, allt från miljö och förnybar energi till migration och integration. När väl utskotten hade enats i sina frågeställningar samlades alla för att i plenisalen debattera och till slut rösta om dessa resolutioner. Även här var Ludvig Lindberg aktiv och försökte få delta i diskussionen.
– Efter en heldag i parlamentet hade jag kommit in i EU-tänket. Jag gillar att höra hur andra människor tänker och resonerar. Mina åsikter är inte så jättestarka, men jag är nog politiskt intresserad, säger han.
Ludvigs intresse för samhällsfrågor och politik har inte svalnat utan snarare stärkts i och med besöket i parlamentet.
– Nu förstår jag att EU styr och ställer i betydligt större frågor än vad jag trodde tidigare. Det är viktigt att folk tar reda på vad partierna tycker och sedan röstar i EU-valet, annars har vi ingen demokrati, säger Ludvig.
Även Baldereleven Måns Ståhlberg menar att EU har viktiga problem att diskutera och besluta om, bland annat frågor runt förnybar energi och miljö.
– Det var spännande att få höra debatterna i parlamentet och att sedan bilda sig en egen åsikt, säger Måns Ståhlberg.
De drygt 400 eleverna som besökte EU-parlamentet den här dagen lyckades komma överens i en rad frågor. Bland annat röstades det igenom en europeisk koldioxidskatt, oberoende media i alla medlemsstater samt gemensamma europeiska lösningar för att få ner ungdomsarbetslösheten. Givetvis är dessa beslut inget som leder till nya lagar, men det skickar tydliga signaler till EU-parlamentarikerna vad Europas ungdomar tycker är viktigt.
På väg hem efter några intensiva dagar i Strasbourg såg de flesta av Baldereleverna ganska slitna, men nöjda, ut. Nu väntar ytterligare jobb med att färdigställa EU-spelet.
– Jag glömde att sova i natt, utbrister en av eleverna och får resten av gruppen att skratta.