Storvarsel på Drömtrappor i Norsjö

Trapptillverkaren Drömtrappor i Norsjö varslar. Exakt hur många som kommer att beröras är inte klart, men det handlar om i storleksordningen 25 personer. Orsaken är en kraftigt vikande marknad för småhustillverkning.

19 september 2018 14:04

På onsdagen informerades Drömtrappors personal om att det kommer att läggas varsel på företaget och att MBL-förhandlingar ska inledas på fredag.

Enligt Drömtrappors vd Johan Jonsson är orsaken att företaget tillverkar mycket till småhusbranschen och att det är bransch som nu går kraftigt tillbaka.

Ett annat tecken på nedgången är att hustillverkaren Älvsbyhus för bara några dagar sedan gick ut med att man ska stänga en av sina fabriker.

Tvära kast

– Många husproducenter krymper produktionen och det påverkar oss som trapptillverkare. Vi anpassar kostymen efter den rådande situationen, säger Johan Jonsson.

Han konstaterar också att det svänger snabbt i den här branschen. Drömtrappor har ett bra år bakom sig, men när marknaden vek av nedåt så skedde det snabbt:

– Vi har känt av en kraftig inbromsning efter semestern, säger han.

Många husproducenter krymper produktionen och det påverkar oss som trapptillverkare. Vi anpassar kostymen efter den rådande situationen.

Hur många som kommer att varslas på fabriken i Norsjö kan inte Johan Jonsson svara på idag. Först ska MBL-förhandlingar genomföras och de blir förmodligen inte klara förrän i nästa vecka.

Störst i Norden

– Innan dess kan jag inte ge någon exakt siffra. Men branschen har signalerat en nedgång med 25–30 procent och det kan nog bli något motsvarande för oss, säger han.

Med 120 anställda och en omsättning på knappt 150 miljoner kronor är Drömtrappor Nordens största trapptillverkare och Norsjö kommuns största privata arbetsgivare.

Företaget levererar till hela Norden, med Sverige som den enskilt största marknaden.

Drömtrappor

Drömtrappor grundades i Böle 1923 och hette då Böle Snickerifabrik. Senare blev det namnbyte till Trätrappor, ett namn som har hängt med ända till för några år sedan. Produktionen flyttades från Böle till Norsjö 1979.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lennart Enkvist

Ämnen du kan följa