Striderna kring Anita Gimvalls kåta har pågått i flera år och motsättningen handlar om hennes rätt att ha en kåta på stranden till sjön eller i fall den utgör ett brott mot områdesskyddet, då Stenträsket är en del av Vindelfjällens Natura 2000-område.
Länsstyrelsen menar att kåtan bör avlägsnas medan Anita Gimvall hävdar att hon har rätt att ha en kåta på den plats där hennes samiska släkt hållit till i flera generationer.
I september 2022 friade Lycksele tingsrätt Anita Gimvall från brott mot områdesskyddet, men länsstyrelsen är fortfarande av åsikten att kåtan ska tas bort eftersom myndigheten betraktar den som ett nybygge inom ett skyddat område.
– Men de kan väl inte bara bränna ned kåtan utan att man vet om det, undrar en upprörd Anita Gimvall i en intervju med VK.
Enligt hennes juridiska ombud, Tage Collberg, har länsstyrelsen ingen kännedom om att kåtan ska ha bränts ned.
I april 2018 brändes en tidigare kåta på platsen ned av Kronofogden, men enligt Tage Collberg talar inget för att de ligger bakom den här branden.
– Dörren var uppbruten och man hade kastat ut en gasoltub ur kåtan innan man tänt på inifrån, säger Tage Collberg och fortsätter:
– Jag rubricerar det här som mordbrand och flera av Anitas privata tillhörigheter har gått förlorade i branden.
Enligt Anita Gimvall fanns gott om spår, både efter personer och skotrar vid platsen.
– Den här dagen skulle vi ju fira, och så blir det så här istället. Jag har inte ord för det och fattar knappt att det hänt. Jag är chockad, säger Anita Gimvall.
Att kåtan bränts ned så nära inpå samernas nationaldag menar Tage Collberg gör att han "hinner tänka både ett och annat om vad som ligger bakom".
– Det ligger ett väldigt engagerat verkställande bakom det här, som man verkligen inte hoppas handlar om något anti-samiskt tilltag, säger Tage Collberg.
Senare på måndagskvällen hör Kronofogden av sig och berättar att det är de som bränt ned kåtan.
– Vi har verkställt det beslut som mark- och miljööverdomstolen fattat, säger kronoinspektör Mattias Lindgren.
Han berättar att kåtan brändes ned i torsdags.
Hur kommer det sig att ni inte hört av er?
– Eftersom det funnits indikationer på att vi kunnat möta motstånd i form av civil olydnad valde vi att inte meddela om insatsen i förväg, säger Mattias Lindgren och tillägger att detta inte är ovanligt.
Kronoinspektören berättar att han på måndagen skickat brev om insatsen och planerat att ringa Anita Gimvall på tisdagen.
Att upptäckten gjordes på samernas nationaldag tycker Mattias Lindgren är en "olycklig slump". Han berättar att tidpunkten för insatsen valdes utifrån scheman och annan handläggning vid den verkställande myndigheten.
– Vi har även avlägsnat de personliga tillhörigheter som fanns i kåtan och satt i plastpåsar utanför, säger Mattias Lindgren.
Han delar inte Tage Collbergs bild av vad som skett under arbetet vid kåtan och berättar att exempelvis dörren till kåtan ställts åt sidan för att kunna användas igen.
– Skulle det visa sig att några av Anita Gimvalls tillhörigheter förstörts har hon möjlighet att söka skadestånd, säger Mattias Lindgren.