– Om två veckor tas det första vindkraftverket i drift och i slutet av januari ska alla tio vara igång, berättar OX2:s byggprojektledare Per Johansson.
OX2 har sålt vindkraftparken till företaget Marguerite som är en finansiell investerare med omkring 1 100 MW kapacitet i portföljen. Marguerite tog nyligen i drift sin första landbaserade svenska vindkraftpark i Grimsås i Västra Götaland. Tillsammans med Brännliden blir den sammanlagda vindbaserade kapaciteten i Sverige 88,8 MW.
Vindkraftverken i Brännliden har en kapacitet på 42 MW och årsproduktionen beräknas till 158 GWh.
– Det är bra vindförhållanden här med friska vindar från Bottenviken och de bästa månaderna för elproduktionen är december till mars när luften är tyngre, konstaterar Per Johansson.
På området pågår en febril aktivitet där cirka 50 medarbetare från det danska företaget Vestas nu installerar turbinerna. Besökarna får under ledning av Vestas platschef Kjeld Møller Andersen gå in i det vindkraftverk som snart ska tas i bruk. Under resan får de också se hur ett blad lyfts upp i ett annat torn innan det bjuds på vildmarksbuffé.
– Vi är nu inne i slutfasen av en process som började för sju år sedan med tillståndsansökan. Det känns riktigt bra, säger Per.
Själva byggnationen påbörjades under 2018 med väg- och kranplatser, kabelarbeten samt förberedande fundamentsarbeten.
– Totalt har vi rustat upp tolv kilometer väg, varav fem kilometer helt ny väg.
Elnätsanslutningen gjordes tillsammans med det närliggande vindkraftprojekt Aldermyrberget.
– Det är det tyska bolaget WPD som på Aldermyrberget ska bygga 17 vindkraftverk. Vi har uppfört en egen 130 kV transformatorstation och en infrastruktur som båda parkerna kan nyttja, berättar Per.
Åtta av tornen i Brännliden är 152 meter höga och två är på 135 meter eftersom OX2 efter överklagning från Arvidsjaurs flygplats tvingades minska höjden.
Bladen är cirka 70 meter långa vilket för de högsta vindkraftverket innebär en totalhöjd på cirka 220 meter.
– Det innebär en svepyta på 14 500 kvadratmeter på varje vindkraftverk, vilket är lika stort som tre fotbollsplaner, berättar Per Johansson.
På visningsresan deltog både närboende och folk från Jörn som var nyfikna på att se hur långt projektet kommit. I Storträsk, där OX2 haft sitt kontor, med Kevin Roberts som koordinator, har satsningen på vindkraftparken lett till att alla 20 fastighetsägare fått möjlighet att koppla in bredband via Skellefteå Kraft.
– Det blev en hundraprocentig anslutning, berättar Anna-Karin Bohman, som driver konsultföretaget Bra Utbildning i Storträsk.
I byn finns också Bohmans Hönseri som är en av Västerbottens största äggproducenter.
I slutet av november är det meningen att bredbandet via fiber ska börja fungera och sedan finns planer på att bygga vidare på detta till andra byar i närheten.
– Vi har fått bidrag till den här investeringen från OX2 och så har vi grävt själva så kostnaden för anslutning blev under 10 000 kronor per fastighet, berättar Kjell Erik Andersson, ordförande för den ekonomiska föreningen Storvind.
Denna förening representerar åtta byaområden kring de två vindkraftparkerna och de är bolagens motpart vid förhandlingar i området om villkor för bygdepeng samt mottagare av framtida ersättningar. Bygdepengen ska användas till projekt som bygdens folk anser vara viktiga.