Västerbotten på Grand Hôtel: Robertsfors mitt i smeten

I onsdags genomförde Robertsfors kommun och det lokala näringslivet i kommunen ett seminarium under Västerbotten på Grand Hôtel i Stockholm. En av de företagare som berättade om sin verksamhet var Anne Baars, som tillsammans med sin man John för tre år sedan tre år flyttade från Holland för att bli mjölkbönder i Eskilsbäck utanför Flarken.

Några av de 50 deltagarna på Robertsfors seminarium under Västerbotten på Grand Hôtel.

Några av de 50 deltagarna på Robertsfors seminarium under Västerbotten på Grand Hôtel.

Foto: Lars Westerlund

Stockholm2019-01-24 16:27
undefined
Några av de 50 deltagarna på Robertsfors seminarium under Västerbotten på Grand Hôtel.

– Det här är paradiset på jorden, säger Anne.

Hon är biolog och både hon och John letade jorden runt efter ett ställe där de kunde köpa en gård.

– Och så hittade vi det här drömstället på Hemnet. Vi känner oss så välkomna i Robertsfors och bönderna här konkurrerar inte på samma sätt som i Holland. Här är man istället kollegor som hjälper varandra, säger Anne Baars.

undefined
– Vi känner oss så välkomna i Robertsfors, säger Anna Baars.

Hon berättade att företaget hunnit bli lönsamt och trots att man i Eskilsbäck bara får tre skördar per år, jämfört med fem i Holland, så räcker gräset till för att föda korna.

– Gräset här växer så fort på sommaren, konstaterar hon.

Med sig på scenen hade hon Maria Forssell som driver företaget Prevly i Sikeå vilka invigde sitt klövvårdscenter i februari 2018.

undefined
– Att vi valde att etablera oss här berodde till stor del på att kommunen prioriterar de gröna näringarna, säger Maria Forssell.

– Att vi valde att etablera oss här berodde till stor del på att kommunen prioriterar de gröna näringarna och att det finns bönder som vill vara med och driva utvecklingen av klövvård tillsammans med oss, säger Maria Forssell

Peter Göttfert, vd för Norrlandsgjuteriet i Robertsfors, som han hävdar är Sveriges äldsta industriföretag som fortfarande är i drift och det största järngjuteriet norr om Dalälven, berättade om företagets utveckling.

undefined
Peter Göttfert, vd, Norrlandsgjuteriet.

– 2014 gjorde vi den största investeringen någonsin i företagets historia. Då byggde vi ett helt nytt smältverk för 25 miljoner kronor vilket är ganska häftigt för ett företag med 32 miljoner kronor i omsättning. På så sätt sänkte vi vår energiförbrukning med 20 procent.

Pär Lindqvist, vd för verkstadsföretaget Jit Mech i Robertsfors, lyfte fram det lokala ägandet vilket borgar för långsiktighet som är en av hans företags största styrkor.

– Vi har en tydlig strategi, kompetent personal och vi har gjort målmedvetna investeringar och dessutom har vi en platt organisation som gör att vi kan fatta snabba beslut. Vårt stora problem är kompetensbristen när vi expanderar, säger han.

undefined
Per Lindqvist, vd, Jit Mech.

Robertsfors kommunalråd Patrik Nilsson (S) berättade om vad som hänt efter beskedet klockan 14.30 den 2 april 2014 om att Element 6 skulle lägga ner sin verksamhet i Robertsfors, vilket innebar att 185 personer skulle förlora sitt jobb.

– När vi kom till mötet med företagsledningen trodde vi att de skulle presentera en ny vd, men det var det ju inte. Visst kom det en chock men från kommunen intog vi direkt attityden att ”det här ska vi fixa”.

undefined
Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors.

Han lyfter fram samverkan mellan många olika aktörer som gjort att Robertsfors klarat sig bra ur den krisen. Här ligger arbetslöshetssiffrorna nu på samma nivå som innan nedläggningen.

– Det som nu behövs är en breddning av arbetsmarknaden. Infrastrukturfrågorna är också mycket viktiga för oss på grund av vårt geografiska läge mellan Skellefteå och Umeå.

Speciellt lovordade han samarbetet med Länsstyrelsen i Västerbotten och bjöd upp länsrådet Lars Lustig på scenen. Länsrådet började med att citera Maria från filmen Sound of Music när hon tvingas att lämna klostret. ”När Gud fader stänger en dörr öppnar han ett fönster någon annanstans”.

– Och då måste man ha modet att öppna fönstret och kliva ut genom det, vilket man gjorde i Robertsfors, säger han.

undefined
Lars Lustig, länsråd i Västerbotten.

Lars Lustig konstaterar att Västerbotten är ett mycket starkt industrilän.

– Hela 20 procent av de förvärvsarbetande i länet arbetar inom industrin. Vilket både är på gott och ont och speciellt sårbara blir kommuner där de flesta arbetar hos ett företag. Att Robertsfors klarade sig så bra ut krisen berodde också till stor del att vi då hade en högkonjunktur i Sverige.

Han avslutar med ytterligare en känd devis. ”Det är inte de starkaste som överlever utan de som är mest anpassningsbara”.

Johanna Byström, avdelningschef vid Skellefteå Kraft, släppte en glad nyhet för näringslivet i Robertsfors.

– Vi har nu inlett samråden kring att bygga en ny kraftledning mellan Bodbyn och Robertsfors, berättar hon och konstaterar att det är långa processer innan alla tillstånd är klara.

– Det kan nog ta upp till dem år innan ledningen finns på plats, säger Johanna.

undefined
Karin Ahnqvist, kommunchef i Robertsfors.

Den som blev mest upprymd över beskedet var kommunchef Karin Ahnqvist.

– Allt som händer i framtiden kommer att kretsa kring tillgång på el så det var verkligen en glad nyhet.

Hon passade också på att berätta att det är på gång mer kräm till stadsnätet i Roberts via en förbindelse med Umeå.

– Inom tolv månader ska den kunna vara på plats, säger Karin.

Bland föreläsarna återfanns också forskarna Erik Rosenbaum, Anders Lagerkvist och Rikard Eriksson. Dessutom berättade Norrbottniabanegruppens projektledare Elisabeth Sinclair om senaste nytt kring Norrbotniabanan.

– Här ligger Robertsfors mycket bra till. Mitt i smeten, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!