Svedjans Söder-succé: "Brinner för bullar"

Skelleftesonen har gjort sig ett namn långväga. Från gårdsbageriet i Svedjan har Alfred Hellström nu tagit Stockholm med storm. Nyligen öppnades dörrarna till bageriets nya lokaler – precis vid Zinkensdamm.

Inne på Svedjans bageri på Södermalm är atmosfären god – bokstavligt talat, det doftar fantastiskt av nybakat fikabröd!

Inne på Svedjans bageri på Södermalm är atmosfären god – bokstavligt talat, det doftar fantastiskt av nybakat fikabröd!

Foto: Melissa Niemann

Stockholm2023-06-17 09:00

Svedjan bageri på Södermalm har onekligen gjort succé. Trots att morgonens mest intensiva timmar är över är det kö till disken den torsdagen Norran är på besök. Lokalen är stor, och nästintill fullsatt. 

Alfred Hellström heter han, mannen bakom de berömda bullarna. Från Svedjans sommarcafé på gården utanför Skellefteå har han expanderat verksamheten hela vägen till huvudstaden. I tidig ålder lärde han sig baka.

– Det var nog lite taktiskt av mamma, att låta mig vara med och lära mig snurra bullar när jag var liten. Sedan var hon ganska snabb på att sluta baka, så då fick man lösa det själv, säger han. 

Från tio års ålder har han sedan sålt fika i olika sammanhang. När föräldrarna bestämde sig för att öppna en gårdsförsäljning för att sälja ost föll det sig därav naturligt att även fikabröd skulle finnas på menyn.

Alfreds bullar har gjort att det inte bara osten som gården i Svedjan är känd för. Smöriga, saftiga kanelsnurror sätter ribban högt.

– Jag tänkte i början att jag testar ha ett sommarcafé några veckor, så jag använde vår vanliga degblandare. Men det gick väldigt bra, så pass att den degblandaren började brinna efter två veckor, berättar han och skrattar. 

Den lilla branden blev ett tecken på att det var dags att investera i bättre bakutrustning, och sommarcaféet blev en framgångssaga som aldrig tycks ta slut. Efter några år i bestämde sig Alfred för att satsa vidare på verksamheten och öppna ett bageri i Stockholm.

– Jag startade upp i första lokalen under pandemin, och då var jag ensam bagare och hade någon enstaka barista. Nu när det har gått så bra har jag kunnat anställa fler, så vi är i dagsläget fem bagare. 

Nya lokalen öppnade upp i slutet av april, och sedan dess har ännu fler kunder hittat hit.

– Vi har jättestor stammiskrets. Det är kul, att det är så många som kommer tillbaka. Jag brukar få höra att vi har bästa bullarna i stan,  säger han. 

Även surdegsbrödet är en stående favorit hos kunderna. Alfred själv föredrar den klassiska kanelbullen, och han erkänner att han i snitt äter tre stycken per dag.

Men staden och gården där allting började är inte bortglömt:

– Jag kommer tillbaka till Skellefteå och Svedjan i sommar. Då öppnar vi gårdscaféet igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!