I en ny rapport som släpps under måndagen ges bland annat förslag på hur skogsskadorna kan minska, en förbättrad klövviltsförvaltning, och hur man kan sköta skogen för högre tillväxt och stärkta miljövärden.
– Allt talar för att efterfrågan på skogsråvara kommer att öka där skogen kommer att spela en stor roll i omställningen till ett fossilfritt samhälle. Med det här vill vi lyfta fram vad som skulle kunna göras för att öka skogsproduktionen, samtidigt som vi bidrar till andra samhällsmål, säger i ett pressmeddelande Erik Normark, skogsskötselspecialist på Skogsstyrelsen och rapportförfattare.
Förslagen i rapporten ska remitteras. Under remisstiden, november till januari, kommer förslagen att lyftas på fyra seminarier, bland annat i Skellefteå. Tanken är att få en bred diskussion på seminarierna där bland annat skogssektorn, ideella organisationer och andra myndigheter har möjlighet att delta.
– I alla åtgärdsförslag har vi försökt väva samman en ökad produktion med andra samhällsmål som till exempel de nationella miljömålen. Vi ser då att förslagen kan stärka flera mål samtidigt, och utifrån det behöver vi nu ha en så bred diskussion som möjligt för att få en skogsskötsel som ger friska och produktiva skogar, säger Erik Normark.
De slutgiltiga förslagen beräknas vara färdiga i en sista rapport som släpps mars-april 2019.
Svenska Naturskyddsföreningens representant i samverkansprocessen har i en särskild bilaga uttryckt sin avvikande mening mot rapporten.
Några av förslagen för att öka produktionen är:
– En snabb anpassning av mängden klövvilt för att minska skadorna av viltets bete i skogen.
– Åtgärder för att bättre hantera andra skogsskador än betesskador, till exempel att bekämpa rotröta och förbättra beredskapen mot nya skadegörare.
– Insatser som gör att åtgärder, som till exempel gallring och röjning, utförs i rätt tid.
– Förbättra skogsodlingsmaterialet, fortsätt satsa på trädförädling.
– Testa gödsling och nya trädslag under kontrollerade former.
– Ökade insatser för att säkra forskning och utbildning inom skogsproduktion.