Så mycket har villapriserna i Skellefteå ökat de senaste 20 åren

Priserna på villor i Skellefteå har stigit med 237 procent de senaste 20 åren. De senaste tio åren är ökningen 83 procent och går man fem år bakåt i tiden handlar det om 69 procent, visar en ny kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling gjort med hjälp av statistik från Svensk Mäklarstatistik.

I Västerbottens län har villapriserna ökat med 203 procent de senaste 20 åren.

I Västerbottens län har villapriserna ökat med 203 procent de senaste 20 åren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Stockholm2019-02-25 08:54
undefined
I Västerbottens län har villapriserna ökat med 203 procent de senaste 20 åren.

I Västerbottens län har villapriserna ökat med 203 procent de senaste 20 åren, med 75 procent de senaste tio åren och med 60 procent de senaste fem åren.

Motsvarande siffror för bostadsrätter är + 686 procent de senaste 20 åren, + 175 procent sett tio år bakåt och + 90 procent de senaste fem åren.

Priserna på villor i landet har stigit med 230 procent på 20 år, medan bostadsrättspriserna har ökat med 475 procent. Trelleborg är den kommun där priserna på bostadsrätter stigit mest, med 1 774 procent. På villasidan är det i stället Lidingö kommun som har haft störst ökning, där har priserna stigit med 366 procent de senaste två decennierna.

Det län som haft störst prisutveckling på bostadsrätter är Värmland med en ökning på 1 595 procent. På villasidan toppar Gotlands län med 335 procent.

– Det är spännande att se tillbaka i tiden på den svenska bostadsmarknaden. Många kommuner såg väldigt annorlunda ut bara för 20 år sedan. Det var exempelvis inte lika vanligt med bostadsrätter i mindre kommuner som det är i dag. Tydligt är att priserna har både toppar och dalar över tid och att det är normalt på en välfungerande bostadsmarknad, säger i ett pressmeddelande Liza Nyberg, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Hon konstaterar att förändringar i samhället såsom bostadsbrist, digitala innovationer och klimat influerar hur bostäder planeras och byggs.

– Framöver kommer vi att ha fler alternativa boendeformer. Vi ser nya moderna familjekonstellationer och bostadsbristen i städer gör att ungdomar bor hemma allt längre. I takt med att befolkningsmängden växer, städerna urbaniseras och vi blir allt äldre kommer bostäderna behöva bli flexiblare i framtiden, avslutar Liza Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!