Så mycket bidrar småföretagen i Skellefteå till kommunens skatteintäkter

I Skellefteå finns det 10 504 jobb i de små företagen. Dessa företag, tillsammans med alla anställda, bidrar med 824 miljoner kronor till kommunens skatteintäkter. Detta framkommer i en rapport som Företagarna tagit fram om varje kommun i Sverige.

Statistiken visar att skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner i huvudsak kommer från de små företagen.

Statistiken visar att skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner i huvudsak kommer från de små företagen.

Foto: Pressbild

Stockholm2018-11-13 07:36
undefined
Statistiken visar att skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner i huvudsak kommer från de små företagen.

I Norsjö finns det 693 jobb i de småföretagen och här är deras och de anställdas bidrag till kommunens skatteintäkter 55 miljoner kronor.

I Malå finns 477 jobb och här är bidraget till skatteintäkterna 41 miljoner.

I Robertsfors finns 1 092 jobb i småföretagen och 89 miljoner blir kommunala skatteintäkter.

I Arvidsjaur finns 968 jobb och skatteintäkterna uppgår till 86 miljoner, medan motsvarande siffror i Arjeplog är 760 jobb 41 miljoner.

Företagarna 290 unika rapporter – en för varje kommun i Sverige –innehåller statistik för 24 olika parametrar rörande företagande, arbetsmarknad, näringar och demografi som ger en unik inblick i företagandet lokalt.

Statistiken som kommer från offentliga databaser hos SCB, Bolagsverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen har sammanställts med Företagarnas mest omfattande undersökningar.

– Företagarna har genom kommunrapporterna skapat ett underlag för att kunna få en bättre bild av företagandet i kommunen som kan ligga till grund för bättre beslutsfattande för såväl politiker och tjänstemän som för företagsledare och entreprenörer, säger i ett pressmeddelande Günther Mårder, vd för Företagarna.

Rapporterna visar bland annat var de kommunala skatteintäkterna, som finansierar den gemensamma välfärden, kommer ifrån. Statistiken visar att skatteintäkterna i 217 av 290 kommuner i huvudsak kommer från de små företagen.

– Jag hoppas att varenda kommunpolitiker läser vår rapport, och att de blir påminda om att den kommunala välfärden i hög utsträckning bygger på livskraftiga småföretag. Det är viktigt att politiker och kommunala tjänstemän inför varje beslut tänker efter hur beslutet påverkar ortens företagare; hur det kan skapa jobb och intäkter, menar René Bongard, statistiker hos Företagarna och ansvarig för rapporterna.

Rapporterna innehåller bland annat data om medelåldern på företagsledarna i kommunen, hur många procent av företagsledarna som har nått pensionsålder, andelen av företagsledare som är kvinnor respektive män, vilka tillväxthinder som finns på orten, hur många som arbetar i små respektive stora företag, hur jobbutvecklingen har sett ut sedan 90-talet och vilka de vanligaste yrkena i kommunen är.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!